4 міфи про газові котли, і як все виглядає насправді

Багато господарів будинків і квартир при виборі опалювальних пристроїв найчастіше зупиняються саме на газових котлах. У більшості випадків це найоптимальніший варіант опалення, адже газ є одним з найдешевших видів палива. Та й для заміських будинків і котеджів дуже зручно мати автономну автоматичну систему опалення.

Але, як і інші опалювальні системи, так і газові котли мають у своєму розпорядженні свої плюси і мінусами, і на сьогоднішній день існують багато міфів щодо їх викоритання. Спробуємо їх спростуватию 

Витрата газу залежить тільки від температури нагріву теплоносія і збільшується разом з підвищенням останньої

Насправді витрата газу в котлі залежить від необхідної температури нагріву води, але збільшення використання енергоносія не відбувається пропорційно. Якщо за одиницю виміру взяти вироблення кількості споживаного газу і нагріву на 1 градус, то, в міру нагрівання системи це значення буде зменшуватися (питоме споживання енергії).

Як економити витрати газу в газовому котлі при опаленні приватного будинку або котеджу довго пояснювати з точки зору фізики, проте легко зрозуміти на такому прикладі:
- на нагрів води з 10 до 20 градусів йде 15 кубометрів газу;
- розрахунково виходить, що газове опалення на нагрів з 20 до 30 градусів спалить більше 15 кубометрів;
- в якості феномена: фактично, газове опалення будинку на нагрів з 10 до 30 градусів зажадає менше 30 кубометрів.

Як економити газ при таких різночитаннях в показниках залежить, переважно, від зовнішніх факторів, врахувати які в будь-якому значному обсязі не вдасться.

А відповідаючи на найперше питання про залежність - як економити газ, отримаємо, що витрата газу на котлі складається з температури нагріву води і справності автоматики, яка повинна дозувати паливо в камері, не допускаючи перевитрати і неповного згоряння, і так в чистому вигляді економимо на опаленні.

Встановлюючи котел свідомо більшої потужності можна заощадити на газі за рахунок більш швидкого нагріву системи і більш тривалої циклічної паузи

Використовуючи котел великої потужності, економія газу на опаленні нереальна, як не вийде зробити паузу між процесами горіння довшою з дуже простої причини - охолодження води відбувається з однаковою швидкістю при інших рівних умовах.

Щодо економії газу на нагріванні - дійсно, більш інтенсивний нагрів значно скорочує час роботи котла від паузи до паузи і економить близько 5-6% палива. Але в момент старту котла з нульової температурної позначки, економія газу в приватному будинку вилітає в трубу, так як палива знадобиться на 16-19% більше, ніж на котлі відповідної потужності.

Встановлення більш потужного котла тягне проблеми з мінімальною кількістю теплоносія в системі, чому ефективність нагріву може постраждати, тому що, разом з теплоносієм, доведеться розігрівати ще й свій величезний теплообмінник, втрачаючи технологічне тепло через гази.

Настінні газові котли набагато економічніші підлогових і, відповідно, менш потужні

Твердження вельми сумнівне, хоча б тому, що один і той же виробник, заявляючи однакові потужності для настінних і підлогових видів котлів, буде огульно обманювати сам себе. А вже який газовий котел економічніше - взагалі не йдеться, тому що практично все залежить від цілком конкретних умов експлуатації.

Єдине, що дійсно можна стверджувати напевно, так це те, що настінні агрегати, котрі можна придбати на https://kotly-profi.com.ua/product-category/kotly/gazovue-kotly/, мають більш потужну і просунуту автоматику, вбудований циркуляційний насос і малі габарити. Але також і система з настінним котлом має, як правило, невеликий обсяг, звідси і економічна ефективність.

Датчик тяги в газових котлах є болючим місцем, тому дроти можна з'єднати безпосередньо без побоювання зупинки агрегату

Треба розуміти, що роз'єднані дроти на датчику не дадуть котлу стартувати, а з'єднані безпосередньо, вони замикають контакт на постійну тягу, що робить згоряння газу в котлі неефективним через постійно однаковий обсяг, який надходить в камеру. Тобто, по суті, датчик тяги газового котла є однією з початкових причин економії палива (точніше - більш раціонального його використання).

Виходить, що при максимальній температурі така кількість палива виправдано, але чим нижче температура, тим більше неповне згоряння палива призводить до більш суттєвих втрат на енергоносії.

Варто додати також, що повне згоряння палива не може бути досягнуто при регулюванні подачі палива відкриттям / закриттям крана на гнучкій підводці. Без автоматики проблеми не вирішити, а при будь-якому перепаді тиску в системі вона відключить котел.