Поради щодо вибору курсів англійської мови

Сьогодні в Україні існує величезна кількість шкіл і курсів з вивчення англійської мови, саме тому бажаючим зазвичай непросто зорієнтуватися в їх виборі.

Щоб зрозуміти, з якого рівня почати навчання, вам потрібно пройти спеціальний тест, за допомогою нього ви визначите свої поточні знання і поставите реальні цілі. Бажано визначити свій рівень як можна точніше, в іншому випадку ви ризикуєте опинитися в групі, де вам буде дуже складно або, навпаки, легко вчитися. Тому важливо знайти курси, де представлений широкий вибір програм: ви зможете розвиватися і вдосконалювати свої знання, причому незалежно від того, який у вас рівень, початківець або майже просунутий. Саме про такі курси ви дізнаєтесь на сайті https://www.levup.com.ua/adult/, завдяки унікальним ефективним методикам, що застосовуються в школі LevelUp, ви вже за 1 місяць досягнете вагомих результатів у вивченні англійської мови. 

Більшість курсів працює за так званою комунікативною методикою. Наголос робиться на розмовну мову: на заняттях часто влаштовуються обговорення в міні-групах, практикуються дебати і лінгвістичні ігри. Найчастіше вчать студентів два викладача. Основні заняття, тобто ті, на яких проходять навчальну програму, ведуть, як правило, українські педагоги, ще одне - носій мови.

Втім, є школи, які працюють і за іншими методиками. Наприклад, за методом Каллана. Ці уроки проходять інтенсивно: викладач постійно ставить запитання, вводячи в них нові слова і граматичні конструкції, а учні відповідають. За рахунок темпу вони не встигають переводити в розумі на російський і вчаться думати на іноземній мові, а постійне повторення фраз дозволяє довести навички до автоматизму.

У кожній хорошій школі не обходиться без бонусів для студентів. Наприклад, на багатьох курсах можна безкоштовно відвідувати speaking-клуби, кіноклуби, вчити другу іноземну мову. Також деякі школи викладають на своїх сайтах корисні матеріали для студентів.

А який же він, ідеальний репетитор?

Увага на «корочку»

У репетитора обов'язково повинна бути філологічна або педагогічна освіта. Він повинен володіти мовою на рівні Advanced (просунутий рівень) і знати не менше 5 тис. слів. Дуже добре, якщо репетитор може підтвердити свої вміння міжнародними сертифікатами, наприклад, TOEFL або IELTS (підтверджують рівень знань), а також INTESOL або CELTA (підтверджують право викладати англійську мову дорослим). Також у потенційного репетитора повинно бути як мінімум два роки стажу. Ідеальний варіант - 5-10 років. При цьому бажано, щоб за цей час у нього був найрізноманітніший досвід викладання (наприклад, не тільки приватна практика, але і робота в мовній школі).

Розвиток нон-стоп

Якщо всі «корочки» датуються минулим століттям, то їх цінність відносна. Важливо, щоб викладач розвивався постійно. Наприклад, проходив курси підвищення кваліфікації, проводив вебінари, розробляв власну посібник, обмінювався з колегами розробками. У цьому плані показовим може бути сайт або блог викладача. Якщо він регулярно викладає корисні матеріали (міні-словнички, добірки з граматики та ін.), Значить, він з головою занурений в професію.

Величезний плюс, якщо репетитор жив мінімум два роки за кордоном. Без досвіду живого спілкування важко зрозуміти гумор іноземців, сленг, фразеологізми і пояснити учням, наприклад, що доречно в мові, а що ні.

Повинен бути план

У професіонала обов'язково повинна бути розроблена навчальна програма, а всі уроки - ретельно сплановані. Тобто якщо ви попросите розповісти про те, як вони будуть проходити, як буде контролюватися успішність, то він повинен з легкістю і детально розповісти вам про це, пояснити, чому вчить так, а не інакше. В іншому випадку варто задуматися, адже незрозуміло, куди може привести імпровізація.

Ідеальний урок - це «мікс»

Обов'язково запитаєте, за якими підручниками ви будете займатися, - це повинні бути зарубіжні видання (на жаль, за словами експертів, вітчизняні посібники залишають бажати кращого). Також попросіть аргументувати вибір. Поцікавтеся, які ще матеріали використовує педагог. Справжній профі повинен використовувати ще і додаткові матеріали, наприклад, відео- і аудіозаписи, лінгвістичні ігри та т. д. Також важливо, щоб на уроках тренувалися всі (!) Навички володіння мовою.

Порахуйте учнів

Якщо їх зовсім мало, то, очевидно, репетитор не користується популярністю. Надто багато? Теж привід задуматися. Адже якщо уроки проходять щодня в режимі нон-стоп всі вісім годин робочого часу, значить, у викладача немає часу ні на хорошу підготовку до уроків, ні на відпочинок. Відповідно, страждає якість викладання. Оптимально, якщо у викладача не більше чотирьох-п'яти уроків в день.

Поліглотам - так!

Ідеально, якщо репетитор, крім англійської, знає ще як мінімум одну іноземну мову. Якщо людина була в шкурі учня, пройшла шлях від нульового до просунутого рівня не один раз, значить, її метод вивчення мови працює.

Подивіться рекомендації

Допоможуть у виборі репетитора відгуки на форумах, адже там, як правило, люди не скупляться в виразах. Або можете попросити у репетитора контакти учнів (з їх попередньої згоди), щоб отримати інформацію з перших вуст. Якщо педагог ні в яку не погоджується, значить, він не впевнений в позитивних відгуках про свою роботу.

Пробний урок - must have

Обов'язково запишіться до репетитора на пробний урок і влаштуйте йому тест на міцність. Задайте кілька питань. Якщо викладач намагається різними способами роз'яснити вам матеріал, значить, він зацікавлений в тому, щоб учень його зрозумів. Якщо ж відразу здається і каже, мовляв, це специфіка мови - це тривожний сигнал!

Ще момент: уроки повинні проходити тільки на англійській, щоб ви максимально занурювалися в мовне середовище і долали страх, - ніяких пояснень українською, тільки в крайньому випадку. Також викладач, яким би просунутим знавцем він не був, на уроці повинен опускатися практично до рівня учня, виражатися зрозумілими для нього словами. Якщо ж він продовжує козиряти знаннями незважаючи на те, що ви насилу його розумієте, значить, в успіху учня не зацікавлений.