Хроніки карантину: чому Швеція відмовилась від жорстких заходів

Відмова Швеції вводити за прикладом інших країн суворий карантин стала предметом запеклих суперечок у всьому світі. Одні заздрять шведам, інші лякають трагічними наслідками.

Насправді, як пояснив науковий радник шведського уряду і ВООЗ Юхан Гізеке, Швеція ввела у себе тільки ті обмеження, які мають доведене медичне обґрунтування. Їх всього два - це постійне миття рук і дотримання дистанції. Всі інші обмеження, включаючи носіння масок, таких обґрунтувань не мають. І масове тестування Швеція у себе проводити теж не буде, так як вважає його непотрібним.

А як ситуація з карантином в Україні, як у нас йде боротьба з COVID-19? За повідомлення видання https://khreschatyk.news/ у Києві з 25 травня повинні запрацювати метро і дитсадки, плануються запустити додаткові автобусні спецрейси, а в червні - відновити авіарейси. Загалом, хочете бути в курсі всіх найактуальніших новин в Україні і Києві - читайте інтернет-видання "ХРЕЩАТИК"!  

З самого початку пандемії Швеція повела себе інакше, ніж сусідні Данія, Фінляндія або Норвегія: не закрила кордони і школи, не зупинила роботу компаній малого й середнього бізнесу, не заборонила збиратися більш ніж по двоє, як Німеччина чи Великобританія. Така політика викликала критику і місцевих медичних працівників, і представників інших країн. Проте, уряд вирішив обмежитися тільки забороною зібрань для 50 і більше осіб, а також закрив вузи.

Як пояснив науковий радник шведського уряду і ВООЗ Юхан Гізеке, справа в тому, що з самого початку Швеція прийняла рішення обмежитися тільки тими заходами, ефективність яких має доведене наукове обгрунтування. Це миття рук і дотримання дистанції. Все інше - заборона виходу на вулицю, обов'язкове носіння масок, закриття шкіл і підприємств - не має під собою медичних підстав. Так, принаймні, вважають експерти, які консультують членів уряду. Суворі заходи карантину виявилися не потрібні ще й тому, що шведи досить дисципліновані і в змозі самі залишатися вдома, якщо це необхідно.

«У цьому полягає важливий принцип шведської стратегії - люди не дурні. Якщо ви поясните їм, що якісь правила підуть їм на користь, допоможуть іншим, вони вас послухають. Вони розуміють. Тут не потрібна поліція, вам не потрібні штрафи. Я думаю, що такий принцип діяв би в будь-якій країні, не тільки в Швеції», - впевнений Гізеке.

Не збирається Швеція і влаштовувати більш ретельний огляд приїжджаючих з інших країн - це безглуздо, оскільки в кожній країні Європи, включаючи Україну, є власні осередки зараження.

Поки система охорони здоров'я країни справляється з навантаженням, хоча назвати ситуацію простою не можна. У відділеннях інтенсивної терапії ще залишаються незайнятими приблизно 10% ліжок. А ось на масове тестування Швеція вже махнула рукою.

«Зараз, коли вірус поширюється як вогонь, тестування не грає особливої ​​ролі», - вважає Гізеке.

Уряду країни докоряють, що в сусідніх країнах, де запроваджено жорсткий карантин, захворюваність і смертність в рази менше, ніж в Данії, Фінляндії та Норвегії. Однак, на думку радника, карантин - це лише спосіб відкласти вирішення проблеми на потім. Не можна сидіти в карантині вічно, колись його доведеться зняти і тоді число заражених неминуче зросте.

Єдиний спосіб перемогти коронавірус - дочекатися, поки у 60-70% населення виробиться колективний імунітет. Можна навіть прискорити процес, давши молодим і здоровим перехворіти без особливих наслідків.