Типові помилки при покупці житла на втоинному ринку

Покупці житла на вторинному ринку нерідко роблять помилки, які дорого їм обходяться, як в прямому, так і переносному сенсі. Ось кілька найпоширеніших з них.

Емоційна покупка квартири

Створити у покупця позитивні емоції і приємно його здивувати просунутому продавцеві зовсім нескладно. Але коли проходять перші захоплення, їх місце займає розчарування. Люди нерідко самостійно купують квартиру, як їм здається, в хорошому місці і за гарною ціною, при цьому спочатку орієнтуючись на її продаж в майбутньому.

І багато через рік-два з подивом дізнаються, що насправді вони купили неліквід. Тому що ліквідність - це не відчуття, а практично математична величина, заснована на десятках факторів.

Щоб реально оцінити житло, потрібно мати максимум інформації про неї, для прикладу на сервісі https://garna.net/Ukraine/Kiev%20region/Kiev/apartments/sale/ ви знайдете конкретний опис з фото кожної пропозиції, умови продажу, актуальні ціни, реальні контактні дані.  

Перевірка документів

Чи не найдорожче обходиться покупцеві нехтування питаннями перевірки пакета документів продавця і юридичної чистоти квартири. Втім, це завдання пересічному покупцеві зазвичай взагалі не під силу. Більшості ризиків можна уникнути, довіривши перевірку документів та історії квартири досвідченому фахівцеві.

Переговори з продавцем

Багато хто думає, що якщо вони при перегляді квартири будуть її посилено «лаяти», розповідаючи, як їм не подобається ремонт, стан, розташування, то це допоможе їм домогтися дуже великий, просто величезною знижки. Однак продавці при цьому займають оборонну позицію, а покупця сприймають негативно. У підсумку вони можуть з принципу відмовитися не тільки знижувати ціну (що, швидше за все, при іншому стилі ведення переговорів зробили б), але і взагалі продавати квартиру ця прикра людині.

В протилежну крайність впадають ті покупці, які з порога починають захоплюватися квартирою. Всі зусилля ріелтора, спрямовані на отримання хорошої знижки, будуть марні, якщо покупець через необачність вже проявив перед продавцем свою сильну зацікавленість в квартирі.

Співпраця з агентом продавця

Багато покупців схильні вважати, що в ході підготовки і обговорення умов угоди їм допоможе той ріелтор, який представляє інтереси продавця.

У чомусь він, безумовно, допоможе, але ось чиї інтереси стане в першу чергу відстоювати? Звичайно ж, того, хто платить йому гроші. Відповідно, він навряд чи розповість покупцеві, наприклад, про приховані дефекти нерухомості або сумнівних місцях в історії квартири. Та й весь договір купівлі-продажу буде складатися теж з максимальною вигодою саме для продавця.

Відмова від допомоги ріелтора

Вважається, що вибрати собі квартиру кожен може. Але більшість людей робить вибір, грунтуючись на двох факторах: ціною і власному відчутті, сподобалося - не сподобалося. Ріелтор, вибираючи житло для клієнта, оцінює не менше десяти позицій. Серед них ліквідність, відстань до метро і інша транспортна доступність, наявність і якість освітніх і лікувальних установ, умови і терміни угоди, юридична чистота документів, технічний стан будинку і під'їзду, соціальна обстановка.