У "Фермілаб" зібрали рекордно сильний магніт для нового прискорювача частинок

Щоб побудувати наступне покоління протонних прискорювачів, вченим потрібні найсильніші магніти для керування частками на швидкостях, близьких до швидкості світла. Фізики з "Фермілаб" домоглися найвищого на сьогоднішній день показника - 14,1 тесла. Рекорд по силі магніту встановлений вченими з Національної прискорювальної лабораторії ім. Енріко Фермі.

В інтернет-магазині http://supermagnit.net ви зможете замовити по найкращій ціні різноманітні якісні вироби з неодимових магнітів: держаки, кріплення, неокуби, магнітні інструменти, дитячі іграшки.

14,1 тесла - це в 1000 разів могутніше, ніж побутовий магніт холодильника. А сам поріг в 14 Тл вчені не могли подолати кілька років. Створення такого магніту - найважливіше досягнення для фізики частинок і майбутнього коллайдера, який прийде на зміну Великому адронному колайдеру, який з 2009 року працює в лабораторії ЦЕРН. Новий апарат зможе розганяти протони до енергій в кілька разів вище, ніж ВАК.

Попередній рекорд - 13,8 Тл при температурі мінус 269 градусів Цельсія - був досягнутий фізиками з Національної лабораторії ім. Лоуренса Берклі і тримався 11 років.

Дослідний магніт, розрахований на 15 Тл, показав результат в 14,1 Тл в першому ж випробуванні. Тепер команда працює над тим, щоб отримати ще більш потужне магнітне поле, від якого залежить успіх майбутнього адронного коллайдера.

Сила магнітного поля залежить від сили струму, яку витримує матеріал. На відміну від ніобію-титану, який застосовується в сучасних магнітах БАК, станід трініобія, з якого зроблений дослідний магніт, підтримує струм, необхідний для створення магнітних полів силою в 15 Тл.

Однак це крихкий матеріал, який легко ламається під впливом величезних сил, що діють всередині магніту. Тому фахівці лабораторії Фермі розробили нову конструкцію магніту і сподіваються, що вона витримає все навантаження. Кілька десятків круглих проводів, сплетених в кабелі певним чином, зазнали впливу температури близько 650 градусів Цельсія, щоб перетворити станід трініобія в надпровідник. Після цього вчені заклали кілька котушок в міцну інноваційну структуру, що складається із залізних хомутів з алюмінієвими зажимами і оболонкою з нержавіючої сталі. Це потрібно, щоб електромагнітні сили не деформували тендітні дроти.

У найближчі кілька місяців фізики планують ще більше зміцнити конструкцію і провести повторні випробування восени, щоб домогтися поставленої мети - 15 Тл, а в майбутньому - і 17 Тл.