Остеопатія не творить чудес, але може покращити стан здоров'я

Останнім часом досить часто можна почути слово «остеопат», і прийнято вважати хорошим тоном відвідини сеансів цього фахівця. Втім наразі вітчизняною медициною остеопатія не набула офіційного статусу. Питання відкрите - чи приносить організму ця методика, а якщо і лікує, то що саме?

Остеопатія без обману

Існує досить поширене твердження, згідно з яким лікар-остеопат - це хтось на кшталт шамана. Тут якось натисне, там щось наворожить, і ось виходить пацієнт з кабінету весь такий здоровенький. Природно, що при такому стані речей складно оцінити цю методику, і прості люди з осторогою  відносяться до цього методу лікування. Але всі сумніви готові розвіяти професіонали, зокрема досвідчений лікар-остеопат харківського Центру остеопатії. 

Загалом, застосування остепатії передбачає безпосередній вплив на фізичне тіло людини, а саме дію на опорно-рухову, нервову систему, і внутрішні органи. При цьому тільки руки спеціаліста. Якщо говорити про відчуття, то це схоже на якийсь симбіоз традиційного масажу і мануальної практики.

Базовий курс остепатії складає близько трьох тисяч маніпуляцій, причому перед кожним сеансом лікар здійснює попереднє тестування, тобто акуратно промацує конкретні ділянки тіла, задля того, щоб точно діагностувати проблему пацієнта.

Зауважимо, що лікар-остеопат повинен володіти досить високим рівнем рецепторної чутливості, щоб з одної сторони, не нашкодити хворому, проникаючи глибоко в тканини, а з іншої - поставити чіткий діагноз, і здійснити ефективну лікувальну процедуру.

Остеопаті зазвичай в своїй лікувальній практиці в якості основного "робочого інструменту" використовує суто власні руки. І лише в окремих випадках, зокрема при здійсненні нейром'язового масажу бажано застосовувати спеціальні змащувальні засоби.

Виявити причину чи усунути симптоми?

Як стверджують експерти - першочергове завдання остеопатії полягає не у визначенні симптомів, а усуненні причин хвороби. У цьому є головна відмінність між традиційними масажними методиками і остеопатією. Зокрема, пацієнт можеш прийти до фахівця, щоб позбутися спинного болю, а отримати крім основної цілі візиту, ще й певні з рекомендації щодо стану нирок, чи підшлункової залози.

Часто в професійних колах порівнюють остеопатію і рефлексотерапію і остеопатію, так як одна і інша методики мають спільне спрямування, а саме - виявлення і усунення причин незадовільного самопочуття. Втім рефлексотерапія має східні коріння, і тут основна увага акцентується на динаміці тілесної енергії, а першопричиною недуги вважає її порушення. 

Коли потрібно відвідати остеопата

Фахівці стверджують, що послуги остеопата необхідні з самого народження людини, і на це є свої вагомі причини: насамперед, сучасні жінки виявляються часто непідготовленими належним чином до пологів, маючи певні проблеми з тазом. Також останнім часом почастішали випадки кесаревого розтину, в поцесі якого немовля виймають з материнського лона за голову і в цоому разі не виключені фатальні зміщення. 

А загалом послуг остеопата потребують люди з болями спини, рук, шиї, поширені скарги: кінцівки відмовляють, неможливо присісти, чи піднятися з ліжка. Тобто початково йдеться лише про фізичні моменти. І вже далі робиться аналіз усього тіла, адже остеопатія - це, насамперед, комплексний підхід, і потрібна вона від народження і до похилого віку.