Сучасна логістика: значимість, основні види і як вибрати надійну логістичну компанію

Для будь-якого сучасного бізнесу грамотно організоване пересування ресурсів і товарів - один з вирішальних чинників успішності і високої прибутковості. Логістика дозволяє раціонально розпоряджатися інформаційними, товарними, грошовими і навіть людськими потоками, роблячи роботу підприємства більш рентабельною.

Транспортно-логістині послуги в Україні зараз надає досить велике число компаній. Деякі успішно працюють вже не один десяток років, зарекомендувавши себе, як надійний партнера. Такою по праву вважається компанія Wheeltrans, про яку детальніше можна дізнатися на сайті wtrans.com.ua. Інші відкрилися зовсім недавно, і з перемінним успіхом намагаються зайняти свою нішу у цій сфері.

Щоб розібратися в тонкощах логістичних процесів, для початку необхідно мати чітке уявлення про основні види логістики і про те, які завдання вони вирішують. Це дозволить визначити найбільш підходящі інструменти, які зможуть підвищити ефективність роботи на кожному окремому підприємстві. А також у разі необхідності вибрати сторонню логістичну компанію, яка буде найбільш повно і вигідно задовольняти його потреби.

Основні види логістики

Управління процесами в сфері логістики підрозділяються на окремі складові. Яким повинен бути їх оптимальний набір, щоб домогтися кращих результатів роботи всієї системи, залежить від специфіки підприємства, його масштабів, задіяних ринків збуту і т.д.

Отже, розглянемо основні види логістики:

  • Транспортна або логістика транспортних перевезень. Її мета полягає у визначенні найзручнішого і економічного маршруту транспортування необхідного обсягу ресурсів або товарів в заплановані терміни.
  • Митна логістика. Контролює рух матеріальних ресурсів через кордон країни.
  • Виробнича логістика. Підприємство, яке займається виробництвом будь-якої продукції, має організувати ефективне внутрішньовиробничий рух ресурсів між усіма етапами виготовлення продукції.
  • Логістика запасів. Налагоджує безперебійність процесу виробництва і реалізації готової продукції. Основна функція - контроль за запасами, а також регулярними відвантаженнями і поставками з урахуванням специфіки.
  • Закупівельна або логістика постачання. Налагоджує, оптимізує і контролює регулярність матеріальних потоків, необхідних для виробництва.
  • Інформаційна логістика. Спрямовує і контролює потоки інформаційних даних. Можуть бути внутрішніми і зовнішніми, горизонтальними і вертикальними.
  • Складська логістика. Її мета - організація роботи складу, включаючи: приймання, зберігання, видачу ресурсів. До неї ж належать питання територіального розташування, умов зберігання, складського обліку.

Виходячи з того, які види логістики необхідні для роботи окремої компанії, можна вже визначитися: чи достатньо буде організувати власний відділ логістики або ж буде потрібно співпрацю зі сторонньою логістичної компанії, і як її вибрати.

Як вибрати логістичну компанію для співпраці

Як зазначалось, в Україні надають послуги багато компаній, а враховуючи, що монополій на цьому ринку немає і конкуренція висока, кожен клієнт для них має велике значення. На жаль, навіть при такому розкладі якість послуг не завжди знаходиться на належному рівні.

Щоб зрозуміти, як вибрати логістичну компанію правильно, варто орієнтуватися на ряд критеріїв:

  • Власний парк транспортних засобів. Якщо логістична компанія їх не має у власності, то це посередник і вартість послуг обійдеться дорожче.
  • У договорі повинні бути прописані гарантії дотримання термінів транспортування і збереження вантажу в дорозі. Також зверніть увагу на страхування відповідальності перевізника.
  • Порівняйте вартість послуг і умови її надання у різних логістичних компаній. Не женіться за дешевизною - вибирайте оптимальне поєднання ціни та якості.
  • Якщо перевізник готовий працювати з нестандартними замовленнями, в договорі прописуючи всі умови, дії і відповідальність сторін в екстрених ситуаціях, це свідчить про його надійність.
  • Не полінуйтеся ознайомитися з відгуками про конкретну логістичну компанію. Можливо серед знайомих є ті, хто вже встигли скористатися її послугами. Або подивіться інформацію в інтернеті - Wtrans реальних відгуків там досить багато.
  • Окремо варто сказати про ті випадки, коли має бути перетин кордону. Особливо вимогливо вибирайте логістичну компанію, інакше огріхи можуть відчутно позначитися на часі доставки або можуть послужити приводом для інших неприємностей.