Гігрома - чому з'являються шишки на руках, і як з цим боротися

Ганглії (гігрома, желеподібні кісти) - найбільш поширені кулькоподібні утворення в області кисті. Вони не є злоякісними, і в більшості випадків нешкідливі. Зустрічаються в різних місцях, найчастіше виникають на дорсальній поверхні зап'ястя. 

Ганглії заповнені рідиною, за короткий час вони можуть з'являтися, зникати або змінювати свої розміри.

У більшості випадків гігрома не завдає ніякого дискомфорту пацієнтові і може залишатися непоміченою роками і навіть десятиліттями, поки не розростеться до досить великих розмірів. У цьому випадку вона спричиняє дискомфорт, псує природну красу рук, заважає виконувати різні звичні завдання, може завдавати болю, а також призвести до запальних процесів.

Не слід залишати цю проблему без уваги, на сайті linegym.com.ua ви дізнаєтесь як ефективно виводиться грижа сустава кисті без операції за допомогою лікувальної гімнастики LineGym. 

Ганглії розрізняються за розміром, і в багатьох випадках вони збільшуються разом зі збільшенням активності зап'ястя. У стані спокою вузлик зазвичай зменшується.

Причина

До кінця невідомо, що викликає утворення желеподібної кісти. Найбільш часто вона зустрічається у молодих людей у ​​віці від 15 до 40 років, частіше у жінок, ніж у чоловіків. Ганглії поширені у професійних гімнастів, які мають справу з постійними навантаженнями на зап'ясті. Швидше за все, це реакція сухожильної піхви, синовіальної мембрани і оболонки зв'язки на навантаження (виникає набряк і підвищене утворення рідини, що створює опуклість тканини і формує ганглій).

Желеподібна кіста, яка розвивається в міжфаланговому суглобі зазвичай пов'язана із запаленням суглоба в області пальця і ​​частіше зустрічається у жінок у віці від 40 до 70 років.

Симптоми

Більшість гангліїв мають форму чіткого вузлика, однак кісти меншого розміру можуть залишатися прихованими під шкірою (прихований ганглій). Хоча багато желеподібних кіст не викликають ніяких скарг, вони можуть зачіпати нерв, що проходить в області суглоба, що викликає біль, поколювання і м'язову слабкість. Рідше ганглій може стати причиною конфлікту з сухожиллями або тисне на кістку. Такі стани є показанням до лікування.

Великі кісти, навіть якщо вони не болючі, можуть бути косметичним дефектом і також є показанням до операції.

Лікування

Консервативне лікування

Первісне лікування гангліїв здебільшого є нехірургічним.

  • Іммобілізація. Активність зазвичай призводить до збільшення розмірів ганглія і збільшує тиск на нерви, викликаючи біль. Пов'язка або стабілізатор зап'ястя може зменшити дискомфорт і, як наслідок, стати приводом зменшення кісти. У міру того, як біль почне вщухати, лікар може рекомендувати виконання вправ, що зміцнюють Ваше зап'ясті і збільшують діапазон рухів.
  • Аспірація. Якщо ганглій викликає біль або обмеження активності, рідину можна відкачати з кісти. Ця процедура носить назву аспірації. Область навколо кісти анестезується, кіста проколюється голкою - так, щоб мати можливість видалити рідину. Аспірація повністю не видаляє ганглій, тому що його «корінь», тобто, з'єднання з суглобом або сухожильною піхвою, не видаляється при відкачуванні рідини. Ганглій, як бур'ян, знову буде рости, якщо його коріння не буде видалене. У багатьох випадках кіста повертається після процедури аспірації. Аспірація найчастіше показана у випадках, якщо ганглій розташований на тильній стороні зап'ястя.

Оператівное лікування

Лікар може рекомендувати оперативне лікування, якщо симптоми не усуваються при лікуванні консервативному, або ганглій знову з'являється після аспірації. 

Під час операції кіста видаляється разом з ураженою суглобовою сумкою або сухожильною піхвою, які є «коренем» ганглія. Однак навіть після видалення кісти існує невеликий ризик рецидиву.

Вирізання ганглія є амбулаторною процедурою, і пацієнт може повернутися додому після короткого спостереження в післяопераційній палаті. Після операції пацієнт може відчувати чутливість і дискомфорт, а також може з'явитися набряк. Зазвичай повернення до нормальної активності можливо через 2-6 тижнів після процедури.