Визначаємо якість черепиці для покрівлі даху

Покрівлю з металочерепиці цінують за красу і презентабельність, тому і не довно, що цей тип покриття з року в рік користується все більшою популярністю. Вибрати хороший матеріал справа нехитра, особливо, якщо бюджет необмежений.

Питання вибору металочерепиці здатне доставити чимало клопоту. На перший погляд, всі зразки в каталогах виглядають однаково, і продавці обіцяють гідний товар. Але на ділі ви напевно вже чули про дахи з цього матеріалу, які буквально через рік починають втрачати колір, прогинаються або покриваються іржавими потоками. І в цей же час дах сусіда, наприклад, виглядає, як новий, вже 10-й рік! А вся справа у якості, для прикладу на сайті https://mostasia.com.ua/ ви зможете замовити металочерепицю, яка поовністю буде відповідати всім найсуворішим вимогам надійності, довговічності і естетики. Та й ціна, пропонованої компанією «МОСТ-АЗИЯ» продукції приємно здивує.   

Матеріал відносно новий, його люблять називати «високотехнологічним видом покрівлі». Виготовляється металочерепиця з оцинкованого сталевого листа або алюмінію, рідше міді, завтовшки від 0,35 до 0,7 мм.

Профіль робиться холодним тиском. На нього наносять антикорозійне покриття, з лицьової частини обробляють полімерним складом, з тилу - захисним лаком. На виході отримуємо міцне і візуально ефектне (імітує класичну керамічну черепицю) покриття. Це стандартна технологія, на практиці виробники привносять щось своє, або чимось нехтують. В результаті якість металочерепиці може різнитися.

Якість металочерепиці прийнято оцінювати за наступними параметрами.

Товщина листової сталі

Від неї залежить міцність самої покрівлі, зносостійкість і довговічність. Стандартом можна вважати 0,5 мм. Це оптимальне співвідношення пластичності та жорсткості. Якщо немає рясних снігопадів, на дах ніхто не збирається регулярно залазити, досить товщини в 0,45 мм. Пропозиції з товщиною менше 0,45 мм (зустрічаються варіанти з параметром 0,38 - 0,44 мм) розглядати не варто, такі черепичні панелі швидко деформуються. Чим товстіший лист профілю, тим дорожчий і важчий.

Якість оцинковки

Параметр визначається за ступенем витрати цинку на квадратний метр: чим витрата вища, тим захист від корозії ефективніший. Ринок пропонує три класи оцинковки:

  • I клас відповідає західним стандартам. Щільність оцинковки тут не нижче 275 г / м2, а цинковий прошарок може становити до 20 мкм;
  • II клас з щільністю оцинковки 142,5 - 258 г / м2 при прошарку цинку в 10-18 мкм;
  • III клас щільністю 100-142,5 г / м2, дешевий і не дуже довговічний варіант.

Захисно-декоративне покриття

Мова йде про полімери, що забезпечують покрівлі захист і красивий зовнішній вигляд. Існує чотири групи полімерних покриттів, що розрізняються за ціною і функціоналу.

  • Поліестер (РЕ) добре тримає перепади температур, вологість, але погано переносить механічні пошкодження, тому чистити такий дах потрібно обережно, а служити вона буде від 10 до 35 років.
  • Пурал (поліуретан) не дряпається не вицвітає, стійкий до умов вологої та кислотного середовища. Прослужить від 20 до 50 років.
  • Пластізол (ПВХ) забезпечує високий захист покрівлі від корозії, механічного пошкодження і агресивного середовища. До цинку тут додають алюміній, що створює своєрідну антикорозійну плівку. Однак може вицвітати на сонці, розрахований на 25-50 років.
  • Акриловий полівінілфторид (PVDF) - дорогий, але дуже надійний полімер. Витривалий матеріал, тому рекомендований при облаштуванні дахів в промзонах, на узбережжях, вітряних ділянках. 50-60 років для нього - нормальний термін.

Тип профілю і рельєфний малюнок на технічні характеристики ніяк не впливають. Тут варто звернути увагу лише на «висоту хвилі», тобто глибину штампа на аркуші черепиці. Чим хвиля вище, тим нижче пластичність листа. Вважається, що поріг цього значення становить 50 мм: вище - висока хвиля, нижче - мала.