Як вибрати каву в зернах

Кожен з нас відноситься до кави по-різному. Хтось її п'є суто в гостях, чи по вихідним дням, для когось потрібна вона зранку, щоб збадьоритись, а для інших філіжанка запашної кави - це ритуал, справжній стиль життя, і вони ніколи не розлучаються з нею. В будь-якому випадку питання вибору дійсно якісної кави є завжди актуальним

Перед тим, як вибрати каву в зернах, вам слід запам'ятати кілька важливих правил. І перше з них полягає в тому, що сама високоякісна продукція завжди представлена ​​в спеціалізованих магазинах, а не на вітринах звичайних торгових точок. Як приклад - "Українська Кавова Компанія ЛТД", вибір якісної кави тут https://coffee-ucc.com/ru настільки великий, що кожен гурман знайде щось на свій смак. Крім того, онлайн консультанти підкажуть вам як правильно вибрати каву в зернах з урахуванням переваг і особливостей того чи іншого сорту, ступеня просмажене і інших ключових моментів.

"Зустрічають по одежині". Вивчаємо упаковку 

Перш, ніж вибрати каву в звичайному магазині, вам слід промацати її упаковку. Відчуйте пальцями розмір і форму зерен. Якщо вам попадаються поламані і роздроблені на шматки зернятка, то знайте, що ароматний і повноцінно смачний напій ви з їх допомогою приготувати не зможете.

Вибирайте товар, в якому зерно незбиране. Нерідко кавова упаковка має маленькі прозорі "вікна" як раз для того, щоб покупці могли побачити продукцію. Наявність "віконечок" буде плюсом на користь такої кави.

На упаковці зазвичай є відомості про наявність / відсутність ароматизаторів, часу і ступеня обсмаження, місце зростання. Але початківці кавомани можуть і не зрозуміти, що означатимуть ці дані в результаті. Розберемо деякі приклади:

  • Ефіопські зерна мають максимальну ступінь обсмажування. Кава з них буде солодкуватим на смак;
  • Колумбійські зерна, навпаки, запропонують вам кислуватий напій;
  • Арабські зерна мокко порадують вас злегка відчутним ароматом шоколаду або какао.

Якщо ви маєте можливість придбати вагові кавові зерна, то простежте за тим, щоб в них не було сміття, наприклад, половинок бобів і пилу. У якісної продукції приємний аромат і ніжний коричнево-золотистий відтінок (якщо вони вже обсмажені). Не купуйте багато зернової кави за раз. Якщо ви використовували не всі зерна протягом тижня, приберіть їх в упаковку, наприклад, в банку і герметично закрийте.

Арабіка чи робуста

В природі зустрічаються близько 80 видів кавових дерев, з них широко культивуються два: coffea canaphora (robusta) - робуста і coffea arabica - арабіка. Причому дві третини кавового виробництва припадає на арабіку, так як її зерна відрізняються насиченим ароматом і яскравим смаком.

Робусту в чистому вигляді для кави використовують рідко, зазвичай її змішують з арабікою, щоб надати щільності і додати міцності кінцевому продукту. Справа в тому, що робуста більш родюче і невибагливе дерево. Арабіка, навпаки, схильна до безлічі хвороб, боїться холоду і, взагалі, вимагає дуже ретельного догляду. Тому з тих пір, як людство стало усвідомлено вирощувати ці дерева, не припиняються спроби вивести рослину, яка буде поєднувати плодючість робусти з смаковими якостями арабікі.

На замітку: робуста - кава на любителя, і насправді, не гірше арабіки. У якісної робусти чимало поціновувачів, адже хороша кава - для кожного свою. Пробуйте більше різних сортів, щоб знайти той самий!