Встановлено неймовірний рекорд швидкості передачі даних

Австралійські дослідники добилися рекордної швидкості передачі даних по інтернету з одного оптичного чіпа - 44,2 Тбіт / с - на відстань 76 км в існуючій мережевій інфраструктурі. Це приблизно в 44 000 разів швидше, ніж найвища швидкість домашнього підключення з доступних сьогодні.

Розробники підкреслюють, що нова технологія може з часом стати масовою без необхідності перебудови мереж. При такій швидкості завантажити тисячі фільмів в HD можна за долі секунди. До речі, якщо ви бажаєте бути в курсі всіх найцікавіших і найважливіших новин техніки, науки, культури, моди в Україні і світі, читайте популярне видання https://tvoe.media/, на сторінках якого ви зможете розмістити і власний пост.   

Прорив, які здійснили вчені з трьох університетів Австралії, був би неможливий без так званої мікрогребінки, пристрою, який вперше випробували в польових умовах. Він замінює 80 окремих інфрачервоних лазерів, кожен з яких можна використовувати як окремий комунікаційний канал. Для випробувань вчені використали 76,6 км волоконно-оптичного кабелю, що з'єднує два кампуса в Мельбурні. Мережа з частотою 4 ТГц змогла передати дані зі швидкістю 44,2 Тбіт / с.

Важко уявити собі, що це означає на практиці. Найшвидше з'єднання, доступне споживачеві сьогодні - 1 Гбіт / с від Google Fiber. Спеціальна наукова мережа Міненергетики США ESnet розвиває швидкість 400 Гбіт / с - але вона зарезервована для організацій на кшталт NASA.

Той факт, що таку швидкість вдалося розвинути на базі існуючої інфраструктури, вказує на те, що технологію можна зробити загальнодоступною. Залишилося тільки знайти спосіб інтегрувати фотонні чіпи в мережеву інфраструктуру. На це, очевидно, піде час.

«У довгостроковій перспективі ми сподіваємося створити інтегральні фотонні чіпи, які дозволять досягати таких швидкостей передачі даних в існуючих волоконно-оптичних мережах з мінімальними витратами, - сказав Арнау Мітчелл, провідний дослідник. - Спочатку її можна буде використовувати для надшвидкісний комунікації між дата-центрами. Однак, вже сьогодні можна уявити собі, як ця технологія стає досить дешевою і компактної, щоб можна було почати її комерційне застосування для жителів міст по всьому світу ».

А нещодавно вчені з США зуміли передати дані зі швидкістю 10 Тбіт / с на короткій дистанції. Для цього вони використовували гігагерцовий передавач, інтегрованого з технологією DSL - тієї самої, що використовується для передачі даних по модему через звичайні телефонні лінії.