Як обрати вентилятор для будинку

Літній сезон не за горами, а значить, саме час подбати про покупку підходящого вентилятора. Звичайно, можна відразу взяти кондиціонер, але це зайві складнощі з монтажем та обслуговуванням, та й вартість у нього значно вище.

Вентилятор — компактний, доступний за ціною і незамінний в умовах спеки пристрій. У цій статті ми розглянемо:

  • типи вентиляторів;
  • критерії вибору.

Які існують типи побутових вентиляторів

Існує три основних типи зі своїми особливостями:

  1. Настільні. Компактні, легкі і недорогі пристрої, які легко розмістити на який-небудь тумбочці або невеликому столику біля ліжка. Мають порівняно невелику потужність, тому не можуть обдувати велику площу.

  2. Настінні. За функціональними можливостями не сильно відрізняються від попередніх, але мають іншу фіксуючу систему - їх підвішують на стіну. За рахунок цього дозволяють економити простір в приміщеннях невеликої площі.

  3. Підлогові. Оснащуються спеціальною ніжкою-підставкою з можливістю регулювання висоти. Зазвичай діаметр лопатей більший, ніж у двох попередніх типів, як і потужність. За рахунок цього більш ефективно ганяють повітря і не перегріваються навіть коли працюють весь день.

Найбільш доступні за ціною і зручні для домашнього використання — настільні варіанти. До таких належать і популярні вентилятора Xiaomi, їх легко можна розмістити на робочому столі в офісі або вдома. Перевага таких моделей — невелика вага, малі габарити і доступна ціна.

На що звернути увагу при покупці

Є 5 основних критеріїв, на які варто спиратися:

  1. Потужність. Вона визначає швидкість роботи пристрою. Чим вище потужність, тим більший об'єм повітря встигає проганяти вентилятор в секунду. Найбільш компактні моделі мають потужність до 25 Вт. Все, що вище - це вже просунуті девайси, які підходять для обдування всієї кімнати.

  2. Кількість швидкостей. Чим більше швидкостей, тим більш просто буде налаштувати пристрій для ваших потреб. Більшості людей буде достатньо 3-5 швидкостей.

  3. Можливість регулювання нахилу. Корисна особливість, дозволяє гнучко налаштувати напрямок потоку повітря під себе.

  4. Спосіб управління. Найдешевші варіанти оснащені кнопками: сенсорними або ж механічними. Більш просунуті девайси дозволяють управляти собою через Wi-Fi або за допомогою пульта управління. Чи потрібно вам це - вирішуйте самостійно.

  5. Функція зволоження. Про це не часто говорять в рекламі, але фахівці рекомендують використовувати вентилятори з функцією зволоження, так як без неї потік повітря швидко висушує шкіру і пошкоджує її на клітинному рівні - просто кажучи, обвітрює. Особливо часто це відбувається, якщо лопаті вентилятора розташовані недалеко від обличчя людини. Ну а якщо такої функції немає - не біда. Можна поставити під лопатями невелику ємність з водою, і тоді повітря в приміщенні буде зволожене.