Що таке мережевий адаптер, і його основні функції

Інтернет використовується у всьому світі і постійно розвивається, а необхідний компонент для комунікаційних мереж - мережева карта (адаптер).

Мережевий адаптер - це пристрій, який є сполучною ланкою між вашим комп'ютером / ноутбуком і мережею Інтернет. Правильний її вибір дозволить не стикатися з можливими труднощами, заощадить ваші нерви, час і фінансові ресурси, які б пішли на ремонт комп'ютера. А в інтернет-магазині stall.com.ua ви зможете купити usb lan адаптер, а також іншу сучасну надійну компютерну електроніку. 

Типи мережевих адаптерів

Як ви знаєте, існує два види мережі: бездротова й дротова. На даний момент, на ринку присутні і такі мережеві адаптери, які можна використовувати з обома видами мережі. Але найчастіше, їх класифікують двома видами:

  • Для провідної мережі.
  • Для бездротової мережі

Так повелося, що під виразом «мережевий адаптер» мають на увазі той пристрій, що дозволить підключити стаціонарний комп'ютер до бездротової мережі Wi-Fi.

Мережеві адаптери для провідної мережі

Адаптери для провідної мережі можуть зовні виглядати по-різному. Перші будуть підключати до комп'ютера за допомогою спеціальних роз'ємів на материнській платі, другі - через USB-роз'єм. Ті, які підключаються через порт USB, на другій стороні мають порт для підключення Ethernet-кабелю.

Адаптери для бездротової мережі

Даний вид адаптерів може нагадати вам звичайну «флешку». Після підключення його до вашого комп'ютера або ноутбука, пристрій сканує найближчі мережі і «повідомляє» комп'ютера повний список доступних мереж. Після цього, у вас буде можливість підключитися до тієї чи іншої Wi-Fi мережі, якщо ви знаєте від неї пароль.

Ви можете сказати: «Навіщо мені взагалі такий адаптер, якщо в ноутбуці є вбудований Wi-Fi модуль?» Наприклад, він стане в нагоді в тій ситуації, коли даний модуль, з якоїсь з причин, просто виходить з ладу і не виявляє жодних мережі. Ще півбіди, коли в ноутбуці є порт Ethernet, а якщо і його немає - це взагалі засідка. Також, при наявності мережевого адаптера, можна перевірити, чи не працює кабель, або все ж проблема в роз'ємі на мережевої карти.

Функції мережевих адаптерів

До основних функцій, які виконують мережеві адаптери, можна віднести:

  • Кодування і декодування сигналу.
  • Виявлення конфліктних ситуацій і контроль за станом мережі.
  • Узгодження швидкостей пересилки даних між зв'язкою адаптер-комп'ютер-мережу.

Якщо ви все-таки надумали придбати собі мережевий адаптер, то вам варто звертати увагу на такі характеристики як: інтерфейс підключення, підтримка потрібних версій протоколу Wi-Fi і на кількість антен.

Інтерфейс підключення

Як вже говорилося вище, мережеві адаптери можуть бути підключені до ноутбука або стаціонарного ПК за допомогою USB або спеціальних роз'ємів на материнській платі (PCI).

Версія протоколу Wi-Fi

Бюджетні моделі мають підтримку стандартів Wi-Fi тільки 802.11b, 802.11g і 802.11n. Максимальна швидкість передачі даних в стандарті 802.11n - становить до 108 Мбіт / с. Якщо, наприклад, швидкість вашого каналу вище 100 Мбіт / с, то вам потрібно трохи розщедритися і придбати мережевий адаптер, який підтримує стандарт 802.11ac. Максимальна швидкість передачі даних в даному стандарті, становить від 430 Мбіт / с до 1,3 ГБ / с.

Кількість антен

Купивши собі адаптер, який має одну і більше зовнішніх антен, ви убезпечите себе від того, що, після початку його роботи, у вас з'являться «мертві зони». Якщо просто, то чим більше антен, тим більше зона покриття Wi-Fi.