Вчені з'ясували, як заняття спортом захищають мозок від дегенерації

Німецьке дослідження виявило ділянки мозку, які реагують на фізичну активність. Найбільш сприйнятливими виявилися ті, які страждають при нейродегенерації.

Фізичну активність вже давно прирівнюють до одного з головних профілактичних методів затримки хвороби Альцгеймера. Існує ряд доказів, чому спорт захищає від нейродегенерації, однак відомі ще не всі механізми. Німецькі вчені вирішили вивчити вплив спортивних навантажень на мозок літніх людей і проаналізували дані МРТ понад дві тисячі осіб.

Команда провела мета-аналіз 23 досліджень, вивчаючи зв'язок між фізичною активністю і першими симптомами деменції і хвороби Альцгеймера - зниженням когнітивних функцій.

Як показали дослідження, вправи впливали на лобову, скроневу і тім'яну ділянки мозку: гіпокамп, прекунеус, передню поясну і префронтальну кору.

«Фізична активність позитивно впливає на структуру мозку при зниженні когнітивних функцій, і особливо на ділянках, які страждають від нейродегенерації», - підкреслив співавтор дослідження Катрін Рітц. 

Варто зазначити, що не кожному получиться знайти час і можливості на заняття спортом на стадіоні, спортзалі, чи в фітнес-центрі, а завдяки цій біговій доріжці ви зможете в зручний для себе час в комфортній домашній обстановці суттєво покращити свою фізичну форму, а заодно і, як переконують німецькі дослідники, зменшити ризик виникнення слабоумства.  

Хвороба Альцгеймера поки залишається невиліковною, а її поширеність лише зростає на тлі збільшення тривалості життя. Вивчаючи її природу, вчені знаходять нові причини та передумови для її розвитку.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Ірвайні довели, що імунні клітини мозку - мікроглії - грають ключову роль в розвитку хвороби Альцгеймера. Їх доклінічні експерименти показали, що без мікроглії в мозку не відбувається скупчення токсичних білків - перших ознак захворювання.

Основна функція мікроглії - захист від патогенів та пошкоджень, а також видалення продуктів руйнування нервової тканини. Однак на тлі розвитку хвороби Альцгеймера поведінка цих клітин змінюється. Вчені виявили, що токсичні бляшки в мозку мікроглія сприймає як чужорідні і атакує - як начебто і повинен працювати імунітет. Однак цей процес також відключає в нейронах гени, які необхідні для нормальної роботи мозку.

В експериментах на моделях мишей вченим вдалося запобігти хворобі Альцгеймера за допомогою препарату, який блокує передачу сигналів мікроглії. Ці сигнали необхідні клітинам для виживання.

Блокування сигналів ефективно видаляло мікроглію з мозку. Вчені також виявили ділянки, де збереглися деякі концентрації імунних клітин - в них розвивалися бляшки. У ділянках з відсутністю мікроглії цього не відбувалося.