Заново народився: вініл знову на піку популярності

18 травня меломани всього світу відзначили знакову дату. В цей день, в 1888 році, в США була продемонстрована перша грамплатівка, що стала в результаті найпопулярнішим аудіоносієм ХХ століття.

Її виготовив німецький інженер Еміль Берлінгер, і вона до сих пір зберігається в Національному музеї у Вашингтоні. Зараз вініл знову на гребені популярності: багато сучасних групи випускають альбоми у форматі «вінтажних» пластинок. а на сайті www.playvinyl.com.ua/ru їх можна купити 

Вініл - це не просто ретро, ​​яке є відмінним доповненням для супер модного зараз дизайну інтер'єру в стилі 50-60 років, а й зовсім інший звук. Не дарма з виробництва вже давно вивели касети, і навіть диски вже практично зникли з полиць магазинів, поступившись місцем електронним файлам, але при цьому вінілові пластинки залишилися і з кожним днем ​​стають все більш популярними. У чому причина цього, адже пластинки набагато старші інших сучасних носіїв?

Інша естетика

Зараз музика стала доступною завдяки цифровим платформ в Інтернеті, з яких можна завантажувати треки в величезній кількості. Але для людей, які народилися в СРСР, пошук цікавої музики - це завжди було пов'язано з азартом, полюванням. Нову музику колись відкривали на вінілі. Коли все - і звук, і форма, і зміст - сходилися в єдиному пориві, виникав той дивовижний ефект, який багато хто з нас хочуть повернути і повторити, і який для нас дуже важливий.

Бум вінілу тривав багато десятиліть. Однак приблизно в 90-і роки ХХ століття, коли в музичну індустрію «увірвався» цифровий запис (популярність швидко завоювали зручні і компактні CD-диски), про грамплатівки почали забувати. Перерва тривала до початку 2000-х років: саме тоді інтерес до вінілу став відроджуватися.

Стався свого роду вініловий ренесанс. У чому відмінність грамплатівки від компакт-диска? Це, звичайно, зовсім інше - інший рівень звуку, інша естетика. Важливий навіть сам ритуал - коли витягаєш пластинку з конверта, ставиш на програвач, потім перевертаєш. Деякі сміються, але для багатьох це залишається якимоюсь сакральною дією.

Живий звук

Вініл створює особливу - «лампову» - атмосферу. Але справжні меломани цінують його не тільки за це. Звук на грамплатівці не можна порівняти зі звучанням компакт-диска. Сучасні групи, які випускають альбоми на вінілі, стежать, щоб дотримувалися технічні параметри, що забезпечують той самий - унікальний, властивий тільки вінілу звук.

Звичайно, багато що залежить від суб'єктивного сприйняття. На думку багатьох меломанів, звук на CD дзвінкуватий, він більш «штучний» в порівнянні з «живим» і глибоким вініловим записом. Ви можете вивчити кожну нотку легендарних Led Zeppelin, The Beatles або Pink Floyd, але до кінця зрозуміти і відчути, що спочатку було закладено в їх геніальній музиці, можна тільки за допомогою вінілу. До того ж бажано поставити саме пластинки тих років, коли були написані ці альбоми. Раритетні грамплатівки продаються досі - в спеціалізованих магазинах.

Альтернатива музичному фастфуду

Чи означає це, що формат mp3 - це свого роду музичний фастфуд? Справжні меломани інтернет-платформи з цифровими записами, в основному, використовують тільки для ознайомлення.

Наприклад, ви бачите пластинку невідомої групи 60-70-х років, і не впевнені, що вона вам потрібна.  Тоді заходите в Інтернет, слухаєте і, або купуєте вініл, або відмовляюся від покупки.

Є маса людей, для яких музика - це просто розвага, фон. Вони качають в Інтернеті одноразову музику, потім стирають. Когось це влаштовує, хтось через mp3 приходить до серйозних виконавцям. І те, і інше - нормально. Головне, щоб у людини була можливість вибору - в якому форматі і на яких носіях слухати музику »