Процедура покупки нерухомості на Кіпрі: на що звернути увагу

Кіпр - одна зі справжніх легенд 90-х. Цей острів був улюбленим місцем відпочинку знаменитих «малинових піджаків». І сьогодні сюди з'їжджається чимало заможних співвітчизників. Тепле море, ласкаве сонце і унікальна природа просто не можуть залишити байдужою жодну людину!

Продажі нерухомості на Кіпрі продовжують бити власні рекорди. Минулого початку року в країні зареєстровано понад 4,5 тис. угод в даній сфері, а дохід від них перевищив 1 млрд. євро. В сьогоднішній статті розповімо про особливості і юридичні аспекти покупки кіпрської нерухомості, та отримання громадянства Кіпру.

З чого починати

Зрозуміло, з вибору об'єкта нерухомості, тому заходіть сюда, компанія Property Gallery Holdings Ltd пропонує по вигідним цінам кращу нерухомість Лімасола, і інших привабливих місць  мальовничого острова. Клієнти цієї компанії ніколи не відчувають проблем з вибором нерухомості на Кіпрі, так як тут ретельно підбираються об'єкти під бажані параметри і організовуються перегляд об'єктів «вживу».

Для отримання громадянства не має значення, скільки квартир або будинків ви будете купувати. Головне, щоб загальна їх вартість була не менше 2 млн. євро. А ось з точки зору оподаткування для вас вигідніше купувати один дорогий об'єкт. Або ж доповнити його декількома більш дешевими квартирами. Справа в тому, що при покупці ви будете платити пільговий ПДВ - 5%, але тільки за один об'єкт. За всі інші доведеться заплатити повні 19%.

Резервування

Коли ви визначитеся з вибором, необхідно зарезервувати об'єкт, щоб власник зняв його з продажу на час, поки будуть оформлятися документи. Це захищає вас від можливих неприємностей. Для резервування потрібно оплатити до 10% від вартості нерухомості. Ви укладаєте з власником попередній договір купівлі-продажу. З цього моменту ніхто не може більше претендувати на даний об'єкт до закінчення угоди. Зазвичай термін становить 1,5 місяця.

На даному етапі можна приступити до збору документів на отримання громадянства. Після оформлення договору купівлі-продажу ви подаєте документи на отримання карти ВНЖ і громадянства. Починається 6-місячна перевірка на благонадійність. З ВНЖ Кіпру ви вже зможете приїжджати в країну і проживати там. Переміщатися по Шенгену, на жаль, не вийде, так як кіпрська карта дає право перебувати тільки в цій країні.

Основний договір

Юрист, який з вашого боку супроводжує угоду, проводить перевірку об'єкта на предмет різних обтяжень і повної відповідності документації букві закону.

Якщо з об'єктом все в порядку, юрист складає основний договір купівлі-продажу, погоджуючи його пункти з учасниками угоди. Після підписання договору ви оплачуєте всю суму покупки плюс 19% ПДВ за вирахуванням резервації внеску. Всі гроші надходять не продавцю, а на спеціальний рахунок юриста, який представляє його інтереси.

Адвокат, який оформляє угоду купівлі-продажу, проводить оплату гербового збору та здає один примірник договору купівлі-продажу до Земельного департамент. Після цього власник не має права проводити з об'єктом будь-які дії: здавати в оренду, що-небудь перебудовувати, змінювати і т.д.

Коли договір купівлі-продажу підписаний і все кошти зараховані на рахунок продавця, міграційні служби здійснюють досить формальну перевірку вашої персони (і всіх повнолітніх осіб, зазначених вами в заяві на отримання громадянства) на благонадійність.

Дозвіл на покупку

Всі іноземні громадяни на Кіпрі повинні отримати дозвіл на покупку від уряду. Автоматично воно означає, що ви успішно пройшли перевірку на благонадійність, і до отримання другого паспорта залишилося зробити декілька кроків.

Одночасно з отриманням даного дозволу потрібно подати заяву на 5% пільгу з ПДВ. При покупці ви оплачуєте всі 19% ПДВ, а потім адвокат подає заяву на повернення 14% на один об'єкт не більше 200 кв. м, який буде використовуватися тільки для вашого власного проживання.

Слід також пам'ятати, що 5% ПДВ діє тільки при купівлі нового житла. Якщо ви придбаєте об'єкт на вторинному ринку, то доведеться платити повні 19%. Таким чином уряд стимулює будівництво та продаж нової нерухомості.

Отримання титулу власності та паспорта Кіпру

У Земельному департаменті вам потрібно отримати титул власності - документ, що засвідчує ваше володіння об'єктом. Якщо ви купуєте новий об'єкт, то, відповідно, вам видадуть і новий титул. Однак в реальності цей процес затягується, і ви можете отримати його протягом 3 років від дня здачі об'єкта в експлуатацію. При покупці вторинного житла, титул потрібно переоформити. За процедуру доведеться заплатити податок.

В цілому вся процедура покупки зазвичай займає 1 місяць. І ще через такий же час (тобто в цілому за 6-7 місяців) ви отримуєте паспорт Кіпру.