Розумний асфальт сам очиститься від снігу та льоду

Спеціальні металеві грати під шаром асфальту завдяки сенсорам передбачать появу снігу або льоду і за лічені хвилини нагріють полотно. Комунальним службам не потрібно виїжджати на місце, а автомобілісти безпечно проїдуть в будь-яку погоду.

Унікальний додатковий шар для прогрівання асфальту розробила ізраїльська компанія SAN Hitech. На нових дорогах грати з сенсорами і керуючою електронікою просто розмотують з рулону, укладаючи поверх неї асфальт. А на вже введених в дію магістралях інженери хочуть використовувати аналог гравіювання: машина проріже потрібний малюнок, куди покладуть елементи «опалювальної системи».

Творці запевняють, що в подальшому система майже не вимагає обслуговування: алгоритм самостійно зіставить дані про температуру полотна з прогнозом погоди, врахує навантаження на енергомережу і почне нагрівати покриття, якщо це необхідно.

Систему вже протестували при температурах до мінус 50 градусів в Канаді. Там нагрівачі інтегрували її в кілька другорядних доріг, парковки, під'їзні шляхи, а також спортивні майданчики. SAN Hitech вважає, що найбільш корисним такий «апгрейд» буде на мостах, для яких лід і сніг означають додаткове навантаження, а також на з'їздах з трас. За статистикою, в снігопад і ожеледь саме тут відбувається найбільше аварій.

Свою систему SAN називає Snowless і сподівається вивести покриття на ринок в 2021 році. Перша версія буде призначена для парковок у супермаркетів, а трохи пізніше в продаж надійдуть решітки Snowless для аеропортів і дорожньої інфраструктури. А тим часом послугу асфальтирование Алматы пропонує компанія JERSERVICE. 

Обледеніння - серйозна проблема не тільки для доріг, але і для авіаційної техніки. На боротьбу з цим витрачають величезні гроші. Але недавно в США розробили недорогий матеріал, який накопичує тепло і розтоплює лід при похолоданні. Автори стверджують, що він захистить будь-які поверхні - від крил літаків до ліній електропередач.

Команда вчених з Массачусетського технологічного університету (США) розробила альтернативне рішення. Як повідомляє Science Daily, вони запропонували застосувати для боротьби з льодом енергію сонця. Оскільки сонце світить не завжди, необхідно було створити матеріал, здатний накопичувати тепло. Його потрібно небагато: як показують розрахунки, щоб запобігти обмерзання, досить перетворити в воду тонкий прикордонний шар над металевою поверхнею. Решта лід зісковзне сам.

Грунтуючись на цьому принципі, дослідники створили тришаровий матеріал. Його верхній шар поглинає до 95% падаючого сонячного світла і перетворює його в тепло. Під ним розташована тонкий прошарок алюмінію завтовшки 400 мкм, яка рівномірно розподіляє отримане тепло. Нарешті, нижній шар являє собою пеноізоляцію, яка не дає теплу піти вглиб.

Всі три шари виготовлені з недорогих і доступних матеріалів. Їх можна легко поєднати один з одним і з поверхнею, що захищається.