Двох'ярусне ліжко: для дітей - радість, для батьків - економія

Якщо у вас велика сім'я або в квартирі не вистачає місця, то двох'ярусне ліжко стане відмінним рішенням питання з місцем для сну. До того ж таке ліжко - місце не тільки для відпочинку, але і для ігор, це - оригінальне дизайнерське рішення.

Погодьтесь, буває досить складно зробити правильний вибір, тому ми зібрали в одній статті найцінніші поради і рекомендації експертів про те, як купити краще двоярусне ліжко. До речі, ось чудова модель Двухъярусная кровать Кайман на три спальных места, яка ідеальним чином поєднує бездоганний комфорт, функціональність, ергономічність, безпеку і вишуканий стиль. 

Переваги покупки двох'ярусного ліжка

Мабуть, одна з найголовніших переваг двох'ярусного ліжка - це суттєва економія місця. Всупереч поширеній думці, таке ліжко купують не тільки тоді, коли в родині двоє дітей. Хоча, безумовно, в маленькій дитячій кімнаті, а тим більше в однокімнатній квартирі двох'ярусне ліжко - практично єдине рішення для сім'ї з двома дітьми. Однак, навіть якщо дитина одна, а місця мало, ліжко з двох поверхів теж буде до речі: тільки на першому поверсі можна організувати не спальне, а, наприклад, робоче місце, де можна робити уроки, поставити диван для відпочинку або створити ігрову зону, відокремивши її шторами.

Для батьків покупка двох'ярусного ліжка - це ще й економія коштів:  ви купуєте два в одному. Але і для дітей такі ліжка цікаві, приносять радість і задоволення: багатьом подобається спати саме на другому поверсі! Нерідко ліжко стає місцем для цікавих ігор - внизу можна організувати «будиночок», а нагорі - «дах».

Як вибрати двох'ярусне ліжко

Вибір двох'ярусного ліжка - справа відповідальна. Адже уві сні ми проводимо майже третину життя, а для дітей особливо хочеться створити максимально комфортні та безпечні умови. Якою же має бути ідеальна модель?

Безпека

Двох'ярусне дитяче ліжко передбачає дуже суворі вимоги безпеки, адже падіння з верхнього «поверху» загрожує серйозними наслідками. Таке ліжко повинно бути максимально стійким і міцним, відповідати стандартам і мати в обов'язковому порядку сертифікат відповідності на меблеву продукцію, а також гігієнічні сертифікати.

Звертайте увагу на:

  • Якість збірки. Кріплення та комплектуючі повинні бути надійними. Можете спробувати потрясти / покачати ліжко в магазині, щоб переконатися в належній стійкості, і перевірити, чи не порушується геометрія конструкції. При цьому біля ліжка не повинно бути ніяких шорсткостей, гострих кутів, виступаючих болтів.
  • Бортики верхнього ярусу - важлива як їх міцність, так і висота, адже саме вони захищають від падіння. Стандартні рекомендації - не менше 30 см. Однак врахуйте також і товщину матраца! Найчастіше він краде простір, і відстань до країв бортів зменшується, що збільшує ризик падіння.
  • Матеріали. У технічному регламенті прописано, що при використанні меблів не повинні виділятися хімічні речовини, що роблять негативний вплив на здоров'я. Ідеальний варіант - натуральні матеріали (наприклад, дерево), які покриваються гіпоалергенними, екологічними просоченнями.
  • Сходи. Чи не хитаються вони, чи не ковзають? В ідеалі сходи повинні починатися від підлоги, а проміжки між ступенями повинні бути не занадто вузькими, щоб там не могли застрягти рука або нога дитини, але і не дуже широкими, щоб малюк не провалився. Бажано, щоб біля сходів були перила - краще віддавати перевагу моделям, де вони є.
  • Зручність конструкції. На зручність двох'ярусного ліжка впливає безліч факторів. Так, наприклад, відстань між верхнім і нижнім ярусом повинна бути такою, щоб там зручно могла сидіти доросла людина. Тобто мінімум 75 см, а краще 90 см і більше. 

Крім того, перевірте, чи зручно вам буде застеляти ліжко на верхньому ярусі? Чи легко забиратися по сходах? Чи потрібно при цьому наступати на нижню полицю? Якщо так, то такий варіант менш зручний, оскільки можна випадково зачепити того, хто спить внизу.

Безумовно, повинні бути зручними і самі спальні місця. Розміри їх залежать від віку дітей. Хлопцям від трьох до шести років підійдуть ліжка 60 на 120 см або 70 на 140 см. При цьому відстань від підлоги нижнього ярусу має бути не менше 30 см, а верхнього огородження - від 95 см.

Функціональність

Зручніше, коли ліжко призначене не тільки для сну, але і має додаткові модулі у вигляді ящиків для зберігання, шафок, столиків. Найбільш функціональним є варіант, коли ліжко можна трансформувати (наприклад, днем ​​внизу диван або місце для навчання, а вночі - спальне місце).

Дизайн

Звичайно, двох'ярусне ліжко, як і будь-які меблі, повинне добре вписуватися в інтер'єр. Якщо у вас всього одна кімната, де сплять і діти, і батьки, то, можливо, варто вибрати нейтральний дизайн, відповідний загальній обстановці. Якщо вся кімната виконана в стриманих тонах, то яскрава пляма у вигляді ліжка може вибиватися.

Однак якщо ліжко буде розташоване в окремій дитячій, то тут можна дати волю фантазії. Стандартно для хлопчиків вибирають сині, сірі, холодні відтінки, а для дівчаток - пастельні, тепліші. Але можливо, ваші дітки люблять якийсь певний колір, і тоді варто обов'язково врахувати їхню думку.