На замітку дачнику: як вибрати якісну цибулю-сіянку

Цибуля-сіянка має масу переваг над іншими видами цибулі, вона скоростигла, смачна, не втрачає своїх якостей при будь-якому вигляді приготування, стійка до хвороб (цибульна муха, борошниста роса).

У травні починається посадка цієї культури, але купити і підготувати потрібно вже в березні. Саме в цьому місяці цибуля-сіянку продають активно, і знайти потрібний сорт не буде складно. Особливо хочеться порекомендувати голландську сіянку, яка особливо стійка до погодних негараздів, характеризується високою врожайністю, стійка до шкідників, і має чудовий смак. Тут https://dutch-bulbs.net/products/onions/ її можна замовити по вигідній оптовій цініі. 

Але купивши посадковий матеріал, виникає питання, як його зберегти до травня. Розберемося.

Основні критерії вибору посадкового матеріалу

Купувати цибулю-сіянку на посадку краще в магазинах, так як на ринку часто вона буває підмороженою. Що робити в такій ситуації трохи нижче, а поки про критерії якісного посадкового матеріалу.

Цибіля-сіянка повинна мати рівномірний колір, без будь-яких плям, цвілі, грибка і виражених пошкоджень. На дотик суха і щільна. При незначному намоканні її розкладають і просушують. Зверніть увагу на упаковку, там пишуть назву сорту і термін зберігання.

Вибирайте сіянку на посадку за розміром, цибулини до 2 см в діаметрі мають високу схожість і відсоток врожайності, а також швидкі терміни дозрівання при низькій вірогідності стрілкування. Занадто дрібні цибулини дадуть дрібний урожай, і надто велику стрілку. Існує певне градуювання:

  • цибулинки 8-14 мм в діаметрі садять під зиму. Така цибуля не викидає стрілку, але може підмерзнути, тому висаджувати її потрібно побільше. При весняній посадці вона буде спізнюватися в зростанні;
  • цибулинки 14-21 мм - ідеальний розмір для весняної посадки. Часто використовують і для подзимнего посіву;
  • 21-24 мм вважаються вже великими цибулинами, які можуть використовуватися для підзимного посіву і тільки на зелень. При посадці навесні дозріває рано, але при неправильному зберіганні садивного матеріалу він йде в стрілку;
  • цибулини 24-30-40 мм приваблюють досить низькою ціною. Застосовуються переважно для подзимнего посіву для отримання ранньої зелені.

Якщо цибуля підморожена, то через зовсім короткий час вона буде виглядати як варена, стане м'якою зі специфічним запахом. При сильному обмороженні цибуля після розморожування потече, такий посадковий матеріал нікуди не можна використовувати. При слабкому обмороженні цибулю садять для отримання зелені.

Як зберегти цибулю-сіянку до посадки

Цибуля боїться різких перепадів температур. Від цього вона починає активно рости, йти в стрілку, і в більшості випадків до моменту посадки виглядає, м'яко кажучи, не дуже.

Умови для зберігання цибулі-сіянки повинні бути стабільними, вологість повітря в межах 70-75%, а температура повітря 10-15 ° С, при допустимому коливанні температури 1-2 ° С, регулярно приміщення повинно провітрюватися. Найзручніше положення для зберігання в підвішеному вигляді, в сітці або у відкритих дерев'яних ящиках (в картоні цибулю запарюється і стає вологим). На неї нічого не можна класти зверху.

Якщо цибуля проросла, то перекладіть її в холодильник в відділення для овочів, попередньо вимивши і просушивши контейнери.

Садять цибулю-сіянку не раніше травня, після закінчення періоду поворотних заморозків, так як будь-яке коливання температури, вдень 5-8 ° С, а вночі 0 ... -1 ° С, призведе до стрілкування. Для отримання більш якісного врожаю перед посадкою цибулю потрібно обробити.