Профілактика і лікування кокцидіозу сільськогосподарських тварин і птиці

З початком літа щорічно збільшується звернення громадян до ветеринарів в основному зі скаргами на загибель молодняка птиці, кролів, та інших сільськогосподарських тварин. При проведенні лабораторних досліджень трупів у більшості випадків виявляється кокцидіоз.

Довідкова інформація про захворювання

Збудниками кокцидіозу є найпростіші мікроорганізми. Це захворювання характерно для різних видів птахів і ссавців. Його симптоми дуже нагадують прояви вірусної інфекції, зараження глистами, інтоксикації, порушення кишкової мікрофлори. В останньому випадку у дорослих тварин чергуються проноси і запори, а кал недостатньо оформлений, в ньому присутні фрагменти неперетравленої їжі.

Наслідком цієї патології є розлад травлення, відставання в росі, непереносимість корми, ендокринні порушення, погіршення імунітету. Нерідко кокцидіоз перебігає на тлі інших патологій, таких як вірусні та бактеріальні інфекції, глистяні інвазії. При цьому протікання супутніх хвороб посилюється. Також кокцидіоз може сприяти виникненню вищевказаних хвороб.

Способи поширення

Спори збудника можуть бути:

  • в фекаліях заражених тварин;
  • на мисках, годівницях та інших предметах догляду;
  • в воді;
  • в кормі;
  • на шерсті, яку тварина облизує;

Молоді особини найбільш сприйнятливі до хвороби. Дорослі тварини хворіють рідше - вони найчастіше є носіями, але при несприятливих умовах може захворіти і носій. 

Спори кокцидій гинуть при температурі від 80 до 100 ° C за 7-10 секунд, але в цілому, вони характеризуються високою стійкістю до зовнішнього впливу і дезінфікуючих засобів.

Механічним шляхом спори збудника можуть переносити мухи, миші, щурі та птахи.

Засоби профілактики і лікування

Для профілактики і лікування використовують спеціальні кокцидіостатичні препарати, що покращують годування та утримання тварин. Так, фахівці рекомендують застосовувати бровітакокцид, брометронід, робенкокс, та інші ефективні препарати, що можна придбати в інтернет-магазині brovapharma.ua/ru/katalog-tovarov/kokcidiostatiki. Ці  засоби бажано видавати в подрібненому вигляді, припудрюючи змочене зерно, або ретельно перемішуючи з комбікормом.

Концентровані корми необхідно розраховувати так, щоб тварини повністю спожили дозу ліків. Рекомендована схема лікування:

  • кроликам - 1-ий день 0,4 г / кг маси тіла, з 2-го по 5-ий день 0,2 г / кг м.т., 6-10 день перерви, 11-15 день 0, 2 г / кг м.т .;
  • птиці - 1-ий день 0,2 г / кг маси тіла, з 2-го по 5-ий день 0,1 г / кг м.т., 6-10 день перерви, 11-15 день 0,1 г / кг м.т.

Дозування і схему лікування необхідно проводити в залежності від процентного вмісту препарату за інструкцією застосування.

Профілактичні заходи полягають у знищенні ооцистів у зовнішньому середовищі. Так як кокцидії стійки до дезінфікуючих засобів рекомендується для цього обшпарювати приміщення і клітки окропом або обробляти полум'ям паяльної лампи, дотримуючись при цьому заходів особистої та пожежної безпеки. Необхідно також організувати роздільне утримання дорослих тварин і молодняка, суворо дотримуватися ветеринарно-санітарних та зоогігієнічних правил.