Як доглядати за автоматичною коробкою передач (АКПП)

Автоматична коробка передач стає популярною серед водіїв-новачків і автолюбителів зі стажем. До основних переваг використання АКПП відносяться: плавність руху при перемиканні передач без участі водія, зменшення відволікань і підвищення безпеки. Принцип роботи коробки-автомата полягає в рівномірному розподілі крутного моменту, з урахуванням навантаження на двигун і швидкості автомобіля.

Особливості автоматичних коробок передач

Щоб своєчасно обслужити або виконати ремонт АКПП в Києві, буде потрібно спеціальне обладнання і досвід, оскільки такий агрегат влаштован складніше механічного аналога.

Існує три види ATF для авто:

1. Гідромеханічна — складається з герметичного корпусу, наповненого маслом, всередині розташовані крильчатки для з'єднання передач з коленвалом. При зміні тиску змазуваної рідини відбувається перемикання АКПП. Електронний блок управління контролює процес перемикання.

2. Варіатор — різновид безступінчатої трансмісії, адаптованої для плавної зміни коефіцієнта крутного моменту. Фіксовані передачі відсутні, а діаметр одного з шківів змінюється, виходячи з робочого діапазону тягових і швидкісних зусиль.

3. Роботизована — найбільш поширений тип агрегату, який відповідає за перемикання швидкостей під керуванням допоміжної електроніки. На відміну від механіки, в роботах вибір крутного моменту знаходиться під контролем мікропроцесорного чіпа. Робота автоматики не позначається на динаміці руху та плавності ходу.

Ремонт АКПП кожного виду — це технічно складна і дорога процедура. Якщо на приладовій панелі підсвічується напис «АТ», то прийшов час заїхати на автосервіс, щоб провести діагностику. Своєчасне обслуговування на СТО передбачає перевірку рівня і консистенції мастила, комп'ютерну діагностику, заміну зношених деталей. Дуже важливо своеєчасно виявити знос масла в коробці і зробити заміну масла в АКПП. Ділери більшості марок авто рекомендують робити заміну масла раз в 60-80 тис. пробігу, незважаючи на інші правила.

Регулярний догляд за станом АКПП

Автовласникам необхідно помічати навіть незначні симптоми, які сигналізують про зміну в роботі автомата, щоб уникнути витратного ремонту коробки передач.

В процесі догляду важливо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • робити паузи між зміною режимів «D» і «R», без перегазовки на холостих обертах;
  • прогрівати КПП в зимову пору року, пересуваючись пару кілометрів зі швидкістю до 60 км / год;
  • не буксирувати довго машину з автоматом, оскільки маслонасос в такому положенні відключений;
  • заборонено заводити авто з штовхача, що призводить до механічних пошкоджень начинки АКПП;
  • не допускати забруднення піддону радіатора і кулера, яке призводить до перегріву трансмісії;
  • робити перевірку влаттивостей масла в коробці ATF.

Механічні агрегати поступово поступаються місцем коробок-автоматів, які надають більше комфорту водієві при пересуванні по міських вулицях або заміських трасах. Відтягнути неминучий ремонт КПП можливо, ретельно доглядаючи і своєчасно обслуговуючи автоматичну трансмісію.