Ідеальний підручник: щоб педагогу було зручно, а учням цікаво

Вибір підручника - найважливіший етап в роботі будь-якого педагога. Правильно підібраний навчально-методичний комплекс здатний стати вашим надійним помічником, істотно полегшити повсякденну роботу.

Але як же вибрати такий підручник з десятків навчальних видань, представлених на ринку? Давайте визначимо головні критерії вибору «того самого» підручника, з яким уроки точно стануть легшими для вас і цікавішими для ваших учнів.

Форма і зміст

У першу чергу підручник потрібен вчителю для того, щоб «звірити годинники» з освітнім стандартом, допомогти учням успішно освоїти програму, оволодіти необхідними знаннями та навичками. Тому головна вимога, яку кожен учитель висуває до підручника - змістовність. Саме такі посібники ви знайдете на https://knigovo.org.ua, інтернет-магазин "Книгово" пропонує широкий асортимент шкільних підручників, методичних матеріалів, художньої літератури, шкільних зошитів, канцелярських товарів.   

Складно уявити собі підручник, в якому містився б абсолютно весь матеріал по курсу, однак є книги з найбільш повним і докладним викладом інформації.

Крім змісту, важлива також універсальність: зручно, якщо вибраного вами підручника буде досить, щоб вирішити весь комплекс навчальних завдань: підготувати клас як до підсумкової контрольної, так і до ВПР, легко викладати новий матеріал і систематизувати знання на етапі повторення пройденого.

Підручник у вашому стилі

Кожен педагог має право спиратися на навчально-методичний комплекс в тій мірі, в якій йому це зручно - і саме від вашого професійного стилю повинен залежати вибір підручника. Якщо ви звикли рухатися строго по заданій канві, намагаючись не відступати від підручника, вам підійде максимально змістовний посібник з великою кількістю різноманітних завдань: можна цілий рік готувати учнів по одному єдиному підручнику, комбінуючи завдання, і бути впевненими в повноті отриманих знань і якісної відпрацювання навичок вирішення будь-яких завдань з хімії.

Якщо ж ви плануєте використовувати підручник як опору і активно задіяти додаткові навчальні матеріали - вам підійде посібник з гнучкою і нейтральною манерою викладу: це допоможе вам легко інтегрувати в навчальний процес матеріали з додаткових джерел.

Підручник для учнів

Цілком природно, що педагог вибирає навчально-методичний комплекс в першу чергу для себе. Однак варто подумати і про те, щоб у ваших учнів «лежала душа» до заданого підручника. Для цього він повинен відповідати наступним критеріям:

  • Вік учнів. Як правило, про це піклуються видавці підручника, але ніхто не знає своїх учнів краще, ніж ви. Відповідайте собі на питання, чи не з'явиться підручник вашим учням занадто наївним і дитячим - або, навпаки, надто сухим і серйозним.
  • Планованій формі роботи. Хтось із вчителів практикує на уроках роботу по групах, а хтось регулярно дає дітям новий матеріал для самостійного вивчення. Вибираючи підручник, зверніть увагу, чи дає книга можливість в повній мірі здійснити ваш педагогічний задум.
  • Заявленому рівню складності. Принцип «чим складніше, тим краще» при виборі підручника не працює. Працюючи з класом базового рівня, потрібно вибирати підручник, який, з одного боку, відкриває для хлопців щось нове, з іншого - не лякає занадто серйозною манерою викладу і надмірно важкими завданнями.

Зверніть увагу! Яким би однорідним за рівнем не здавався вам ваш клас, в ньому знайдуться і сильніші, і менш здібні учні. Щоб їм на уроках було так само комфортно, як і всім іншим, варто вибирати підручник, в якому передбачені завдання різних рівнів складності.

Секрет безпомилкового вибору: п'ять критеріїв ідеального підручника

Часто педагоги відзначають, що ідеальний підручник для занять в класі повинен бути «все в одному», поєднувати в собі всі можливі переваги, щоб підтримати задум педагога. Експерти, ретельно вивчивши думки вчителів, прийшли до цікавого висновку: вибрати оптимальний підручник можна всього за п'ятьма критеріями. І ось ці п'ять вимог:

  • Можливість самостійної роботи. Той самий випадок, коли підручник - опора не тільки для вчителя, а й для учня, особливо якщо він з якоїсь причини повинен сам вивчити новий матеріал.
  • Наявність завдань різного рівня складності. Без цього неможливий індивідуальний підхід до кожного учня. Зручно, коли на уроці одним дітямям можна дати завдання простіше, іншим - складніше, а перед «зірками» поставити нестандартну творчу задачу.
  • Різноманітні, незвичайні завдання. Недозволено для сучасного підручника бути нудним і очевидним. Вибираючи підручник для роботи з класом, зверніть увагу, наскільки варіативні завдання, чи є можливість піти від типових репродуктивних завдань і зробити урок більш провокаційним, захопливим.
  • Наявність цифрових сервісів. Електронна форма підручника, що працює на зручній і сучасній цифровій платформі (наприклад, такий, як lecta) - золотий стандарт будь-якого сучасного посібника. Все більше педагогів, як молодих, так і досвідчених, вибирають видання з виходом на електронний ресурс. Крім того, від творчих завдань, представлених в електронному вигляді, учні бувають просто в захваті.
  • Грамотна методична підтримка. Працювати з новим підручником по-справжньому зручно, якщо автори і видавці не залишають педагога один на один з навчально-методичним комплексом, а докладно розповідають про всі можливості навчального видання на вебінарах і майстер-класах, дають цінні поради, відповідають на питання вчителів в онлайн -режимі.