В МІТ створили гель для вікон, що замінить кондиціонери

Нещодавно дослідники Массачусетського технологічного інституту (МІТ) предствали унакальний склопакет для вікон, який заповнений спеціальним гелем. Залежно від температури довколишнього середовища він пропускає або блокує світлове випромінювання, створюючи тим самим оптимальний температурний режим в будинку.

Коли на вулиці дуже сонячно, більшість з нас засмикує штори або опускає жалюзі. Щоб виключити людський фактор і підвищити енергоефективність будівель, інженери придумують все нові хитрощі. Наприклад, електромеханічні вікна, які темніють під впливом невеликого електричного потенціалу, як в Boeing 787 Dreamliner.

Однак такі рішення дорогі, не дуже надійні і блокують лише частину світла. Нова технологія, створена в MIT, набагато практичніша. А застосовувати її можна і в будинках, і в офісах.

Розумне вікно схоже на звичайний двокамерний склопакет, але простір між склом заповнений полімерним гелем. Його структура змушує частинки гелю розбухати у воді під дією температури. При 25 ° C їх діаметр дорівнює 1,4 мкм, і вікно залишається прозорим. Вище 32 ° C елементи руйнуються, виштовхуючи воду, яка розсіює світло в інфрачервоному діапазоні. Така система в неактивованому стані володіє прозорістю 81,6%, а в активованому - всього 6%.

Вікно працює, немов кондиціонер: температура всередині випробувальної камери, обладнаної розумним вікном, виявилася значно нижче, ніж в такій же зі звичайним подвійним склопакетом. Провівши понад 1000 перемикань між станами, вчені не помітили зниження продуктивності, як і в разі зниження температури за вікном. А сам мікрогель коштує недорого, стверджують вони.

Основний недолік технології в тому, що після активації скло втрачає прозорість. А ввечері, коли стає прохолодніше і вдома вмикають світло, вікно, навпаки, стає повністю проникним для погляду. Так що зовсім відмовитися від штор не вийде. Але на кондиціонуванні можна серйозно заощадити.

Технологія нова, потребує доопрацювання, і вкладення суттєвих інвестицій для масового виготовлення, а тим часом на сайті interer-plast.kz вже можна замовити якісні енергозберігаючі металопластикові вікна в Алмати.  

Завдяки склу з мінералу перовскіту вікна зможуть виробляти достатньо електроенергії, щоб висвітлювати і кондиціонувати офіси і квартири в хмарочосі. Над цією проблемою працюють, зокрема, інженери з Університету штату Мічиган. Поки ККД їх вікна дорівнює 0,5%, але вони планують довести його до 5%.

Команда на чолі з Річардом Лунтом, хіміком-інженером з Мічиганського державного університету в Іст-Лансінг створили матеріали для розробки прозорого поглинаючого ультрафіолет сонячного вікна з перовскіту з ККД 0,5%. Незважаючи на те, що це сильно нижче рівня ефективності кращих перовскітних панелей, Лунт каже, що ККД досить високий, щоб використовувати ще одну технологію: затемнення скла на вимогу, яке зупиняє інтенсивне світло в розпал дня, тим самим зменшуючи потребу будівлі в кондиціонуванні. За словами Лунта, його команда має чіткий план по досягненню генеруючими енергію шибками ККД в 4% в найближчі кілька років.

При такій ефективності енергії від вікон вистачить, щоб висвітлювати і кондиціонувати офіси і квартири в хмарочосах.