Про переваги дерев'яних сходів

Міжповерхові сходи в будинку можуть бути бетонні або виготовленої з металу. Однак, при всіх достоїнствах подібних конструкцій, почувши слово сходи, більшість людей уявляє саме дерев'яний виріб. Запах натуральної деревини, тепла фактура і позитивна енергетика створять бажаний домашній затишок, а її зовнішній вигляд, ідеально доповнить будь-який інтер'єр.

У даній статті ми вирішили докладніше поговорити про переваги дерев'яних сходів в фінансовому, естетичному і практичному відношеннях. А ось які чудові сходи с різьбленням готові запропонувати вам креативні дизайнери і майстри студії «Премьер-Мебель».  Погодьтесь, такі конструкції здатні викликати щире захоплення, вони стануть справжньою окрасою вашої домівки!  

Довговічність

Існує думка, що деревина дуже вразлива до впливу вологи, швидко руйнується мікроорганізмами і грибком, а через кілька років дерев'яні сходи будуть вимагати ремонту. Дійсно, якщо помилитися з вибором сорту дерева, не подбати про збереження матеріалу під час зберігання чи не захистити готові деталі спец-засобами і просоченнями, ймовірність виникнення описаних проблем досить висока. Однак існуючі технології обробки здатні продовжити термін служби дерев'яних сходів на цілі десятиліття.

Як забезпечити високу довговічність дерев'яних сходів:

  • Вибір матеріалу. Найбільшу природну стійкість до негативних впливів середовища мають дуб, ясень, бук. При цьому, якщо в будинку підтримується оптимальний мікроклімат, для спорудження сходів підійде будь-який сорт.
  • Обробка хімічними засобами захисту, фарбування і покриття лаком. Морилки і просочення збільшують термін експлуатації деревини. Головне - дотримуватися технологію з застосування.
  • Правильні розрахунки. Сам по собі обраний сорт деревини може мати високу механічну міцність, однак неточності в проектуванні здатні прискорити знос дерев'яних деталей. Замовлення дерев'яних сходів у професіоналів зводить подібні ризики до нуля.

Таким чином, дерев'яні сходи при дотриманні технології виробництва прослужить десятки років, не зажадають спеціального догляду і періодичного ремонту. Тому поширена думка про перевагу металевих сходів в плані терміну експлуатації є скоріше міфом, ніж реальністю.

Дерево - натуральний, екологічно чистий матеріал

Людство використовує деревину як будівельний матеріал протягом тисячоліть. Вона не просто безпечна для здоров'я - натуральне дерево сприятливо діє на фізичний і психологічний стан людини. Хвойні сорти виділяють в повітря речовини з бактерицидними властивостями, так що повітря в будинку завжди буде чистим і цілющим, немов у справжньому лісі.

Дерев'яні сходи створюють особливу енергетику в будинку, наповнюючи його приємним відчуттям комфорту. Жоден інший матеріал не здатний створити настільки затишну атмосферу, і це одна з основних причин, що не згасає популярності дерева.

Чудова естетика

Запитайте будь-якого дизайнера інтер'єрів, і він обов'язково підтвердить: з деревиною дуже легко і приємно працювати. Природна текстура волокон сама по собі створює необхідний естетичний ефект. Фарби, лак і спеціальні засоби тонування дерева відкривають ще більше можливостей для обробки матеріалу, створення приголомшливих візуальних ефектів. Також для нього характерна відмінна сполучуваність з іншими матеріалами (кований метал, натуральний камінь, скло). Металеві поручні, вставки з різнокольорового скла та інші прийоми декорування створять цікавий контраст.

Дерев'яні деталі можуть приймати майже довільну геометричну форму, для чого задіюються спеціальні техніки обробки. Витончені вигнуті лінії поручнів, тонке різьблення і гравірування на балясинах, запрошення і розворотні ступені з проступью складної форми - численні прийоми декорування дозволять перетворити сходи на витвір мистецтва.

Хочете, щоб сходи відповідали колірній гамі навколишнього інтер'єру? Конструкція повинна бути пофарбована в особливий колір або використана комбінація з декількох тонів? Ці та інші завдання легко вирішуються при роботі з деревиною. Зовнішнє оформлення обмежує виключно фантазією дизайнера, а також перевагами і смаками замовника.