Британська церква вчить дітей Біблії в Minecraft

Карантин змусив настоятелів однієї церкви в британському містечку Лестер почати спілкуватися з молоддю на їх мові - мові комп'ютерних ігор. Автор ідеї, Джош Янг, побудував копію церкви на одному з серверів відомої гри Minecraft і створив завдання, які повинні ознайомити дітей з біблійними сюжетами.

Наприклад, в побудованому Янгом світі є глибоке море, де мешкає великий кит. Це відсилання до історії про старозавітного пророка Йони, якого той проковтнув. На березі моря також є завдання побудувати човна - так діти, відповідно до задуму, повинні дізнатися про те, як Ісус приборкав морську бурю під час плавання зі своїми учнями.

"Діти не можуть зустрічатися з друзями, і деяким з них зараз дійсно важко. У Minecraft вони можуть зустрічатися, розмовляти і грати без фізичної присутності... Молодь зараз живе в цьому онлайн-світі, і Біблія вчить нас зустрічатися з людьми там, де вони є, в їх поле", - цитує Янга агенція BBC.

За його словами, щосереди близько 20 дітей у віці 11-17 років проводять в побудованому ним світі дві з половиною години. На 30 хвилин програма переміщує їх в зону "біблійних" завдань, проте більшу частину часу вони вільні робити там все, що завгодно - будувати свої будинки, досліджувати околиці і так далі. Єдине, що робити "не можна" - це нецензурно виражатися, але Янг подбав про те, щоб дорослі могли це контролювати. Вони також можуть бачити, хто з дітей приєднався до гри і чи отримали вони на це дозвіл батьків.

А ось ще один приклад діджіталізації віри за допомогою мегапопулярної ігрової платформи. Нещодавно католицький священик у Ватикані запустив власний сервер для Minecraft. Нагадаємо, що Minecraft - це популярна гра, в якій геймери можуть створювати власний світ, будувати там різні будівлі, вести господарство, боротися з чудовиськами і навіть виживати в умовах дикої природи. 

Роберт Баллсер - колишній техноблогер, а нині католицький священик і активний геймер, провів опитування в соцмережі. У своїх читачів він поцікавився в якій популярній грі йому варто створити власний сервер у Ватикані, і більшість користувачів віддало перевагу Minecraft.

Сам Баллсер, який називає себе «цифровим єзуїтом», поділився, що ідея такої діджіталізаціі в тому, щоб створити простір, де люди могли б відпочити від «токсичності» навколишнього світу і отримати підтримку однодумців.

Правда, новий сервер відразу після запуску зіткнувся з проблемою: хакери здійснили дос-атаку і портал «впав». Зараз він недоступний. Але незабаром планується відновити його роботу.