Алкоголізм: як переконати залежного кинути пити

Алкогольну залежність багато хто з нас вважають просто згубною звичкою, від якої досить складно позбутися. Однак, це найбільша помилка, алкоголізм - це серйозне захворювання фізіологічного та психологічного характеру.

Людина алкоголіком не народжується, залежність від спиртовмісних напоїв виникає в силу якихось причин. З регулярною постійністю розпиваючи алкоголь, людина занурюється в залежність, від якої неможливо позбутися самостійно, а потрібне лікування алкоголізму в стаціонарних умовах під пильним контролем лікарів наркологів і психологів.

По посиланню https://nc-new-life.com.ua/ ви дізнаєтесь про діяльність наркологічного центру «Нове життя», який на протязі багатьох років використовуючи найсучасніші реабілітаційні методи ефективно допомагає позбавитись від алкогольної, наркотичної, та ігрової залежності.  

Але, як переконати лікуватися алкоголіка, якщо він не тільки не згоден на терапію і при цьому не визнає існуючу проблему? Кожен випадок індивідуальний, проте, розраховувати на те, що все само собою вирішиться, і людина перестане пити не варто, це глибока омана!

Зловживання алкогольними напоями неминуче призведе до виникнення маси різних захворювань, а також психологічних розладів, з часом в результаті повної дисфункції в роботі організму настає летальний результат.

Стадії алкоголізму

Лікарі-наркологи поділяють алкозалежність на наступні періоди:

  • Продромальна (нульова) стадія: побутове пияцтво, звикання не сильно виражено, думка випити виникає спонтанно, щоб зняти втому або «весело провести час», психічна потреба.
  • У початковій стадії: з'являється тяга до спиртного, пропадають блювотні рефлекси при передозуванні, виникає почуття сорому після протверезіння, хворий виправдовує і шукає привід для вживання.
  • На наступній стадії приходить усвідомлення, що треба збільшувати дозу для отримання задоволення (підвищується толерантність), після п'янки відчувається абстинентний синдром (похмілля), причини не потрібні, бажання обумовлено фізичною залежністю і дискомфортом без прийняття спиртного, трапляються провали в пам'яті (часткова амнезія), втрата контролю над собою.
  • На завершення розвитку залежності: необхідність пити заради самого випитого, не усвідомлюючи того, що особистість вже деградувала. Стан сп'яніння стає помітним після незначної дози спиртного і кардинально не відрізняється від додаткових пиятик. Запої, марення, галюцинації, психози та «біла гарячка»: у важкій формі алкоголізму - серйозні проблеми зі здоров'ям, аж до відмови функціонування внутрішніх органів і летального результату.

Вилікуватися від алкогольної залежності самостійно неймовірно важко і допомога близьких часто зводиться до жалості і прагненню полегшити похмільний синдром, тільки шкодить і відтягує момент прийняття рішення. При бажанні допомогти людині позбутися від пристрасті до спиртного потрібно проявити стійкість і терпіння. Не можна піддаватися на помилкові обіцянки випити п'ять грам і «зав'язати» назавжди.

Найкращим чином вийде допомогти хворому алкоголізмом лише за умови зміни кола спілкування, товаришів по чарці і згубного оточення з одночасною психологічною обробкою і подальшої ресоціалізації. Зрозуміло, після проведення процедур детоксикації організму, зняття ознак абстиненції (ломки). 

Для таких людей існують центри реабілітації, зокрема уже згадуване «Нове життя». Тут залежний потрапляє в здорове середовище, де своїм позитивним прикладом, чуйним ставленням і увагою, люди, що звільнилися від цієї хвороби, створюють обстановку при якій алкоголь просто не спадає на думку. 

Доводи і аргументи для питущої людини

Рідним, близьким і небайдужим людям доводиться пояснювати, що «дружба з зеленим змієм» закінчується, як правило, одним і тим же. В ненав'язливій формі (але аргументовано і переконливо) говоріть йому те, що зловживання спиртним може стати причиною:

  • важких захворювань серцево-судинної системи, печінки, нирок, незворотних змін в мозку, а також центральної нервової системи;
  • проблем на роботі, аж до звільнення;
  • руйнування сім'ї, втрати друзів;
  • і в цілому: поступовій деградації особистості, регресом і занепадом моральних якостей людини і подальшої інвалідністю або раптовою смертю.

Дайте зрозуміти, що тільки повна відмова від спиртного допоможе йому уникнути всіх цих проблем. Наведіть приклади інших залежних, які не захотіли вилікуватися і зруйнували своє життя.

ВАЖЛИВА МОТИВАЦІЯ!

Треба методично і наполегливо підводити, а місцями примушувати залежного до лікування. Але ніколи не критикуйте людину через цю залежність, не соромте і не принижуйте її, особливо на очах у інших!

При регулярному і схематичному підході повинна з'явитися хоча б слабка готовність позбутися звички вживати алкоголь.