Найпоширеніші міфи про наркоманію

Наркоманія - це хвороба, яка впливає на всі сфери життя людини, починаючи від її фізичного здоров'я і закінчуючи психічним станом, можливістю підтримувати контакти і жити повноцінним життям. Стан залежного від наркотиків стрімко погіршується, і досить часто розуміння, що необхідно починати лікування і позбуватися нарковпливу приходить занадто пізно.

У наркоманії безліч причин і не останню роль в її поширенні відіграють відсутність інформації або неправильне інформування, страх подібної теми і міфи, які зароджуються на противагу цьому страху. Сьогодні ми розглянемо найпоширеніші помилки, через які було покалічено безліч доль.

Наркоманія не лікується

Таке уявлення, швидше за все, ґрунтується на численних невдачах наркоманів, які не можуть подолати свою небезпечну залежність.

Але статистика успішного лікування доводить зворотне, і про це красномовно свідчить діяльність наркологічного центру БРИК, про яку можна дізнатися на сайті https://clinic-centr.com/. Просто люди частіше запам'ятовують статистику смертності від наркоманії, ніж позитивний досвід вилікувалися хворих. Сьогодні існують ефективні методики лікування, які допомогли багатьом наркоманам повернутися до повноцінного, здорового життя.

Наркотики знімають напругу і допомагають вирішити проблеми.

Частка правди в цьому, звичайно, є. На початкових етапах прийому наркотиків людина розслабляється, відчуває ейфорію, і багато психологічних проблем зникають. Але наркотична залежність швидко прогресує, і ейфорія змінюється "ломкою". Чергова доза потрібно вже для припинення болю і напруги. В результаті впливу наркотиків порушується психіка людини, у неї виникають депресивні стани і почуття безвихідності.

У житті все треба спробувати, в тому числі і наркотики

Часто так говорять люди, зацікавлені в тому, щоб новачки зважилися і продовжували «пробувати» наркотики все недовге життя. Після проби наркотиків просто «за компанію» навряд чи ви захочете (і зможете) спробувати щось інше. Багато що, що для вас насправді цікаво зараз, після початку вживання наркотиків виявиться недоступним. Здається, що наркотики, це одна з дверей, яку цікаво відкрити. Насправді, ці двері самі закриваються за вами, і ви опиняєтеся замкненими в маленькій комірчині.

Наркотики допомагають спілкуванню і зближують людей

Фактично, наркотики зближують людей подібно алкоголю. А чи багато у вас друзів, яких ви придбали в стані алкогольного сп'яніння? Навряд чи.

З часом коло інтересів наркоманів неминуче звужується. Зрештою, його інтереси зводяться до наркотиків і всьому, що з ними пов'язано. Ось і виходить, що алкоголіків об'єднує пляшка «біленької», а наркоманів об'єднує наркотик.

Про ніяку духовну єдність не йдеться. Просто їм легше так добувати наркотики. Практично у наркоманів немає друзів, є тільки знайомі. 

Є легкі нешкідливі наркотики

Найкраще визначення для наркотиків - це отрута. І стосується воно до всіх, навіть не сильнодіючих препаратів. Мала доза стимулює і активує всі життєві сили людини, а велика призводить до загальмованою реакції і вбиває будь-яку людину набагато швидше.

Не всі наркотики ведуть до звикання

Абсолютно всі препарати призводять до того, щоб людина хотіла повернути відчуття наркотичного стану. І до всіх, які вирішили вдатися до наркотиків задля вирішення особистих проблем, проблеми повернуться з більшою силою, з'явиться нервозність і дратівливість після того, як ефект забороненого препарату пройде. Щоб розслабитися, людина знову змушена буде прийняти «отруту», так і утворюється замкнене коло і наркотики стають невід'ємною частиною життя.

Наркотики вживають сильні і талановиті люди

Якщо вони і були такими, то дуже скоро змінилися, стали слабкими, ні до чого не здатними.

Твердим вольовим вчинком, виявом сили і рішучості є - навпаки - відмова від вживання наркотиків, а також від зловживання тютюном і алкоголем. Важливо розуміти, що наркотики не роблять людину талановитішою, поступово руйнуючи її мозок і нервову систему.

Щоб повною мірою розвинути всі свої здібності в професії або у творчій діяльності, потрібно розумно ставитися до здоров'я і самопочуття. Зрозуміло, здоров'я - це не самоціль в житті, але воно є базовою цінністю для успішної самореалізації.