Вісім порад для людей з розацеа і куперозом

Купероз і розацеа - це хронічні шкірні захворювання, які проявляються почервонінням особи. Для пацієнтів з цими проблемами лікарі дають кілька загальних рекомендацій.

Купероз - порушення циркуляції крові в поверхневих шарах шкіри. Найтонші судини на обличчі - капіляри - втрачають еластичність, через це процеси харчування і мікроциркуляції порушуються. Шкіра червоніє, проявляється судинна сіточка. Найчастіше це трапляється на щоках, підборідді і крилах носа.

Розацеа викликає почервоніння шкіри, а також горбки і гнійничкові висипання. Як і у випадку з куперозом, це захворювання відбувається через зміну тонусу судин.

Захворювання схожі між собою. На першій стадії розацеа може спостерігатися купероз, а гнійники з'являються пізніше. Незважаючи на те, що ці хвороби виникають з різних причин, вони мають кілька загальних тригерів, які варто уникати, щоб не посилити прояви запалень і почервоніння.

Різкі перепади температур

Різкий контраст між холодом і теплом корисний для здорової шкіри, але шкідливий при розацеа. Через сильні перепади може з'явитися ще більше судинних сіточок і почервоніння. Тому потрібно захищати обличчя від холоду і сильного вітру, а також від жаркого повітря. А від відвідування сауни і лазні краще взагалі відмовитися.

Активний спорт

Фізична активність і спортивні навантаження провокують активний приплив крові до тканин, в тому числі, обличчя. Це, в свою чергу, викликає загострення симптомів купероза і розацеа. Тому людям, які стежать за станом своєї шкіри, радять м'які і помірні види спорту - плавання, ходьба, йога.

Ультрафіолет

Чутливу шкіру, схильну до розацеа і куперозу, слід захищати від прямих сонячних променів. Крем для обличчя з високим SPF - обов'язкова умова при таких проблемах. Під час літніх прогулянок корисні капелюхи з широкими полями, великі сонячні окуляри та інші предмети, які захищають від палючого сонця.

Спиртні напої

Алкоголь розширює кровоносні судини і через це провокує прояв розацеа і купероза. Тому, щоб стан шкіри на обличчі не погіршувався, слід відмовитися від спиртних напоїв.

Гострі спеції

Гострі спеції також сприяють активній циркуляції крові і прояву шкірних захворювань. Однак тут все індивідуально - кожна людина по різному реагує на різні спеції. Те, що у одного викликає сильне загострення розацеа, може ніяк не впливати на іншого.

Косметика

Людям, схильним до куперозу і розацеа, радять переглянути вміст косметички. Всі препарати, що містять спирт, ефірні олії і активні миючі компоненти, варто викинути або віддати тим, у кого немає проблем зі шкірою. Бажано відмовитися від густих жирних кремів на користь спеціалізованих засобів, легких по своїй текстурі і активно зволожуючих.

Користь льоду

Якщо приплив крові до обличчя все-таки трапився, допомогти можуть кубики льоду. Холод знизить температуру і прибере почервоніння. Лікарі радять завертати лід серветкою, тому що прямий вплив може бути занадто болючим і дратівливим.

Ще один спосіб - взяти кубик льоду в рот і розсмоктати його. Такий спосіб також допомагає знизити температуру в лицьовій області.

Лазерний вплив

Деякі люди, у кого судинна сіточка і гнійні горбки на обличчі стають дуже помітними, вважають за краще лазерне видалення у дерматолога. Це дієва процедура, але для прояву ефекту буде потрібно кілька сеансів.