Прості способи продовжити термін служби газового котла

Купуючи газовий котел, кожен власник розраховує на безперебійну роботу протягом всього опалювального сезону. Втім, котел - це те обладнання, яке нещадно експлуатується, а тому потрібно всіма можливими способами забезпечити довгу тривалість його терміну служби.

Вибір опалювального обладнання

При виборі опалювального обладнання ключове значення потрібно приділити його потужності і матеріалам виготовлення, щоб уникнути покупки дорогого котла, що не має явних переваг, і, в той же час, не дотягує до потрібної потужності, а значить, вимушеного працювати на межі можливостей. Орієнтиром повинні служити такі параметри, як розміри будинку, рівень тиску в газопроводі, теплоізоляція стін і т.д. Саме вони формують значення тепловтрат, виходячи з яких і підбирають потужність котла.

Грамотно вибрати газові котли вам допоможуть консультанти львівської компанії "ЕкономТепло", саме тут ви по найкращій вартості зможете придбати якісні ефективні системи опалення.

Щорічне технічне обслуговування

Згідно регламентів, опалювальне обладнання повинно бути піддано регулярному техобслуговуванню. Багато великих виробників газового обладнання прямо вказують в гарантійному талоні, що гарантія на котел дійсна за умови регулярного ТО.

До регулярного ТО повинні бути включені наступні роботи:

  • очищення камери згоряння;
  • очищення пальника;
  • контроль розширювального бака;
  • контроль тиску;
  • перевірка теплообмінника;
  • огляд труб і з'єднань;
  • перевірка циркуляційного насоса;
  • перевірка правильності роботи запобіжників і системи безпеки та ін.

Фактори, що впливають на тривалість роботи котла

Жорстка вода

Якщо в системі циркулює жорстка вода, тобто, вода, насичена сіллю і різними мінералами, то буде утворюватися накип, потім вапняний наліт, що приводить в непридатність всю систему. У промисловості жорсткість води вимірюється в спеціальних лабораторних умовах. Перевірити рівень жорсткості в звичайних домашніх умовах можна за допомогою лакмусового індикатора.

Також, на рівень відкладень нальоту впливає матеріал теплообмінника. Пластинчасті теплообмінники зі сталі досить дешеві, але, при цьому, значною мірою схильні до відкладів накипу. А ось більш дорогі трубчасті теплообмінники з міді дуже повільно покриваються вапняним нальотом. Усунення відкладень солей входить в обов'язки монтера, що здійснює ТО і ремонт котла, регламентні роботи, але, звичайно, краще до цього не доводити.

Низький тиск газу

В принципі, низький тиск не робить істотного впливу на термін служби котла. Згідно з нормами, тиск газу в магістралях має значитися в межах від 120 до 300 міліметрів водяного стовпа. Виходить, що навіть при мінімальному значенні тиску котел повинен працювати на тому рівні потужності, який заявлений в паспорті. Значить, рівень тиску нижче 120 міліметрів водяного стовпа спричинить зменшення максимальної потужності обладнання. Сам котел буде функціонувати до тих пір, поки система безпеки в змозі виявити полум'я.

Сама опалювальна система

В системі опалення не повинно бути ніяких витоків, оскільки їх наявність (ще й в сукупності з жорсткою водою) викличе забивання теплообмінника.

Температурний режим

При використанні другого контуру гарячої води його слід встановлювати на рівні 42 - 45 ° С: такий режим, по-перше, дозволить уникнути надмірного відкладення солей на стінках труб, а, по-друге, така температура цілком достатня для всіх домашніх господарських потреб (помити посуд, прийняти душ і т.д.)

Електропостачання

Щоб котел функціонував відповідно до технічних правил, він повинен бути заземлений. Стабільна напруга котла має варіюватися в межах 220 В + - 10-15%. Тому, найвірніше рішення - встановити стабілізатор напруги. Таким чином, заземлення + стабілізатор напруги = більший термін служби котла!