Підготовка до вагітності - перестраховка чи необхідність

Усвідомлене материнство - новий тренд сучасності. Воно має на увазі, що в даний час вагітність - це не приємна несподіванка для майбутніх батьків, а радісна подія, якої чекають і до якої заздалегідь готуються.

Передгравідарна підготовка - саме так в медичному середовищі називається комплекс заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків при реалізації репродуктивної функції конкретної подружньої пари. На жаль, в сучасному світі індекс здоров'я людей знижується, а вік настання вагітності збільшується, що робить дану підготовку абсолютно необхідною. Як то кажуть, «підстелити соломку» завжди добре!

Регулярне спостереження вагітності дозволяє раннє виявлення різних ускладнень, які можуть виникнути під час вагітності та надання необхідного лікування. Таким чином, підвищується шанс на нормальну вагітність і народження здорової дитини. 

На сайті https://avz-clinic.com/ru/uslugi/ginekologiya/ ви дізнаєтесь про діяльність клініки «Академія вашого здоров'я», яка пропонує ефективну програму супроводу вагітності, а також діагностику і лікування інших гінекологічних проблем. 

Кому потрібно

Всім! Як писалося вище, усвідомлене материнства - єдиний шлях до здорового дитинства. При цьому ніхто не скасовує усвідомленого батьківства - татусі передають майбутній дитині свій генетичний матеріал нарівні з мамою, і тому так само не повинні залишатися осторонь.

Коли

Оптимальний термін звернення до лікаря - за три місяці до скасування контрацепції. Цього часу буде достатньо, щоб заповнити наявний в організмі дефіцит вітамінів і мікроелементів, а так само пройти все необхідне обстеження і, якщо необхідно, лікування.

Не менш важливе питання - через скільки щасливим батькам можна замислюватися про народження другої дитини? За сучасними даними, оптимальний проміжок часу між пологами і подальшим зачаттям - 24 місяці. Більше - добре. Менше - небажано.

До якого персоналу звертатися

Звичайно, перший помічник жінки при підготовці до вагітності - лікар гінеколог. Саме до нього вона повинна записатися, а, прийшовши на прийом, чітко сформулювати мету свого візиту - не профогляд, а підготовка до вагітності.

Крім того, обов'язково пройти стоматолога, щоб ще до настання вагітності провести лікування зубів, якщо в цьому є необхідність. Важливим є відвідування терапевта, який перевірить, чи немає у майбутньої мами хронічних захворювань, які можуть вплинути на перебіг вагітності. До решти фахівцям, при необхідності, направить лікуючий лікар-гінеколог.

Майбутньому татові необхідно звернутися до лікаря-уролога для проходження необхідного обстеження.

Яке обстеження пройти

Мінімальне необхідне обстеження включає гінекологічний огляд з забором мазків на онкоцитологію, ступінь чистоти піхви, інфекції, що передаються статевим шляхом (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium); загальний аналіз крові і загальний аналіз сечі, кров на антитіла до блідої трепонеми, вірусу імунодефіциту людини, гепатитів В і С, до вірусу краснухи (при наявності прищепного сертифікату з зазначенням вакцинації проти краснухи скринінг не проводиться), кров на феритин (показує запаси заліза в організмі), ТТГ (визначає, наскільки повноцінно функціонує щитовидна залоза).

Бажаним є визначення рівня гомоцистеїну - білка крові, при підвищенні якого збільшується ризик формування вад плоду і ускладнень вагітності.

З інструментальних обстежень необхідно виконати УЗД малого таза, УЗД молочних залоз (жінкам старше 35 років - мамографію), а так само флюорографію. За результатами первинного обстеження лікар-гінеколог може направити на більш поглиблене обстеження або призначити необхідне лікування.

Що брати

Всім без винятку жінкам які планують вагітність, а так само їх статевим партнерам, необхідно почати приймати фолієву кислоту в дозі 400-800 мкг / добу. Це є доведеною профілактикою вроджених вад розвитку і ускладнень вагітності. Почати прийом фолієвої кислоти необхідно за три місяці до скасування контрацепції.

Іншим важливим мікроелементом є йод. Так як значна частина території країни відноситься до йододефіцитних, додатковий прийом йоду в дозуванні 250 мкг на добу необхідний всім жінкам. Це знижує ризик вроджених захворювань щитовидної залози і ендемічного кретинізму у дитини.

Бажано почати прийом вітаміну D в дозі 600-800 МО / добу. І поліненасичених жирних кислот в дозуванні 200-300 мг / сут. Це допоможе профілактувати ряд ускладнень гестації, а так само буде сприяти фізіологічного формування структур головного мозку, органів зору та імунної системи плода.

Рішення про необхідність прийому зазначених вище препаратів в більш високих дозах, а так само про прийом інших лікарських засобів приймає лікуючий лікар на підставі результатів обстеження, а так само з урахуванням анамнезу жінки і факторів ризику.