Насоси для штучної водойми: види і умови експлуатації

Штучна водойма з водоспадом, фонтаном або струмком виглядає динамічно, створює гарні відблиски в сонячну погоду, наповнює сад приємним дзюрчанням, і це налаштовує до відмінного відпочинку.

Крім естетичної функції, такі динамічні елементи приносять користь водним мешканцям. Наприклад, водний потік, впадаючи в ставок, насичує воду киснем, одночасно і охолоджуючи її в спеку. Це особливо корисно, якщо в ставку живуть риби. Також таке рішення покращує мікроклімат ділянки, дарує цілющу вологу рослинам і квітам навколо.

Втім для створення такої красивої динамічної водної композиції з фонтаном, водоспадом або струмком необхідний, в першу чергу, насос для подачі води, а купити таку помпу для ставку можна на сайті zooera.com.ua.

Випускається дане обладнання двох типів - погружні (або внутрішні) і поверхневі (або виносні).

Погружні насоси

Плюсів у погружних насосів досить багато, тому їм частіше віддають перевагу. Такі пристрої монтують на дні або терасах ставка безпосередньо під товщею води, маскують і фіксують їх на місці камінням, тому вони залишаються непомітними.

Процес установки погружного насоса в штучній водоймі досить простий і швидкий - помпу встановлюють, підключають до неї електроживлення і труби для подачі води. Приховане під водою, таке обладнання працює практично безшумно.

Єдиною складністю, з якою доведеться зіткнутися в процесі експлуатації погружної помпи в штучній водоймі, стане її планове або сезонне обслуговування. Так як пристрій знаходиться під водою, то для його очищення або огляду доведеться в прямому сенсі намочити руки. На зиму також доведеться витягувати, очищати і просушувати таке обладнання.

Що стосується ціни, то популярність таких моделей пояснюється і їх меншою, в порівнянні з поверхневими моделями, вартістю.

Поверхневі насоси

Штучна водойма з значним за розмірами або складним за конструкцією фонтаном, водоспадом або гірським струмком з сильним потоком вимагає більш потужного устаткування. У той час як погружні моделі призначені для невеликих ставків, виносні моделі використовують для великих водойм.

Їх установка на відкритому майданчику потребує не тільки маскуючої декоративної, але і захисної конструкції. Як правило, насос поміщають в короб, який декорують каменями, кущами та ін. Таке розташування відкриває вільний доступ до обладнання, забезпечує його просте обслуговування. Деякі моделі при правильно сконструйованому захисному коробі не вимагають демонтажу на зиму.

З мінусів такого обладнання для динамічного штучного водоймища можна виділити більш складний монтаж, більш високий рівень шуму і більш високу вартість.

На які технічні характеристики звернути увагу при виборі 

Підбирати будь-яке ставкове обладнання потрібно індивідуально, але в першу чергу зверніть увагу на показники максимального напору і продуктивності. Напір вимірюється в метрах і означає максимальну висоту підйому водного струменя у фонтані. Максимальна продуктивність вимірюється в літрах на годину або в метрах кубічних на годину. Такий показник визначає об'єм рідини, який помпа може прокачати протягом однієї години.