Наповнені водою вікна зекономлять до 72% енергії на обслуговуванні будинків

Коли справа стосується енергетичної ефективності будівель, вікна стають слабким місцем - влітку вони пропускають сонячні промені і нагрівають приміщення, взимку через них тікає цінне тепло. Британські інженери запропонували нове рішення проблеми - вікна, заповнені водою.

Доктор Матіас Гута з Університету Лафборо (Великобританія) більше десяти років вивчає можливість охолодження та опалення будівель за допомогою водонаповнених вікон (WFG). У своєму останньому дослідженні, підготовленому спільно з доктором Аболфазлом Хейбарі з Технічного університету Кайзерслаутерна і опублікованому в журналі Energy and Buildings Journal видавничого дому Elsevier, він описує революційний переворот, який технологія WFG може призвести в дизайні і характеристиках будівель.

Наразі існують лише дослідні зразки, технологія досить дороговартісна, і потребує доопрацювання, а вже зараз енергоефективні вікна Рехау в Івано-Франківську по доступній вартості можна замовити на сайті viknarehau.xyz.

Дослідження показало, що WFG добре поводиться при будь-якому кліматі, зберігаючи прохолоду під час спеки і обігріваючи в холоду, не споживаючи при цьому додаткової енергії.

WFG представляється собою шар води, поміщений між двома листами скла, вода при цьому залишається практично не видимою.

Доктор Гута втілив ідею на практиці і побудував два будинки-прототипу в двох різних кліматичних зонах - в Угорщині і на Тайвані, зробивши WFG частиною великої механічної системи.

Система включає водонаповнені вікна, з'єднані з резервуаром за допомогою захованих в стіни труб, по яких циркулює вода. Така система дозволяє домівках охолоджувати і опалювати себе, не споживаючи додаткової енергії протягом більшої частини року.

У спеку вода поглинає тепло зовні і зсередини будівлі. Нагріта вода прямує в резервуар, який може розміщуватися в фундаменті або всередині приміщень будинку.

Коли прийдуть холоди, тепло, накопичене в резервуарі, можна направити в прокладені в стінах труби для обігріву житла. Крім того, накопичене тепло можна використовувати для ГВП.

Доктор Гута також розробив більш складну версію своєї системи, додавши до неї тепловий насос для охолодження або нагрівання води в залежності від сезону.

На підставі даних, отриманих в двох будинках-прототипах, була проведена симуляція роботи систем WFG в 13 різних кліматичних зонах. Симуляція показала, що практично в будь-якому кліматі, за винятком полярного, WFG економить енергію. Величина економії становить від 47% до 72% в порівнянні з подвійним склопакетом і від 34% до 61% в порівнянні з потрійним склопакетом.

Симуляція також показала, що вдосконалення технологій виробництва вікон з упором на поліпшення поглинання сонячної енергії замість теплоізоляції здатне привести до ще більшої економії.

В даний час доктор Гута, спільно з представниками науки і бізнесу працює над перетворенням своєї технології в комерційний продукт. Він також веде дослідницьку роботу в порівнянні WFG c вікнами із змінною прозорістю, оцінюючи їх вплив на протязі життєвого циклу і ступінь створюваного комфорту.