6 правил успішного захисту від кримінального переслідування

У нашій країні таке, на жаль, може трапитися з кожним. Ви живете життям законослухняного громадянина, ні з ким не конфліктуєте, але раптово правоохоронні органи порушують щодо вас кримінальну справу.

Безумовно, дотримання цих правил не зможе послужити вам гарантією припинення кримінального переслідування або виправдання, оскільки гарантії і кримінальне переслідування - прямо протилежні точки координат в Україні, але, сподіваємося, вони все-таки можуть вам допомогти при прийнятті тих чи інших значущих для вашої долі рішень .

Не займайтеся "самолікуванням", довірте захист професіоналу

Не треба намагатися захищати себе самостійно. Навіть якщо ви є фахівцем в кримінальному праві і процесі, захисти самого себе важка - перш за все, в зв'язку з тим, що так чи інакше ви будете піддаватися емоціям, а значить, можете допуститися помилки. Для цього і існують професіонали, зокрема адвокат Київ на gracers.com допоможе ефективно вирішити ваші проблеми з законом, гідно захистить ваші права в суді, надасть комплексну юридичну допомогу.

Безумовно, при наявності адвоката ви можете і навіть в деяких випадках повинні брати участь в обговоренні захисної позиції у справі, але одноосібно виробляти цю позицію, здійснювати самостійні, не узгоджені з захисником дії - ні в якому разі!

Не нашкодіть самому собі

Головним вашим завданням буде не допуститися фатальної помилки, тому кожна ваша дія, кожен представлений вами документ повинні мати продуманий і зважений характер. Якщо у вас є підозри, що запланована дія може принести не тільки користь, але і шкоду, - краще почекайте, а не виконуйте заплановане. Помилку при захисті виправити, як правило, неможливо.

Даючи свідчення, що не заперечуйте доведених фактів, а трактуйте їх на свою користь

При підготовці до дачі показань завжди виходіть з того, якими доказами володіє слідство або суд. Якщо весь обсяг доказів вам до кінця не відомий, завжди виходіть з гіршого і будьте готові до відповіді на несподівані питання з посиланнями на негативні для вас докази.

Не заперечуйте очевидно доведених фактів, оскільки це завжди буде трактуватися проти вас. Наприклад, якщо кілька свідків вказують, що ви були в конкретному місці, і у вас немає доказів зацікавленості цих свідків або вашої відсутності в цьому місці, - заперечувати цей факт недоцільно. Краще виразно поясніть, чому ви перебували в цьому місці, що там робили, і поясніть, що ці дії не носили злочинного характеру.

Не вмієте або не можете давати показання - відмовтеся від дачі показань з посиланнями на відповідні законодавчі статті

Якщо ви не вмієте давати показання, не здатні в силу емоційного стану проаналізувати ситуацію, що склалася і підготуватися до допиту, - краще не займатися імпровізацією, а взяти паузу, пославшись на те що у вас право. Надалі показання краще буде все одно дати, але зробити це тільки тоді, коли ви до цього будете напевно готові.

Не піддавайтеся емоціям і не переходіть на погрози чи образи

Майже напевно ви будете часто не погоджуватися з рішеннями слідчого, прокурора або судді. Незважаючи на це намагайтеся вести себе з цими людьми стримано і гідно, проявляйте витримку, ні в якому разі не погрожуйте їм і не переходите на образи. Крім того, що це вплине на їхнє ставлення до вас в негативну сторону і принесе в процес кримінального переслідування мотив особистої помсти з боку ображеного особи, подібні дії ще й можуть стати причиною порушення нової кримінальної справи.

Не зациклюйтеся тільки на фактичних обставинах справи або тільки на процесуальні порушення

Будь-який захист повинен носити комплексний характер, тому звертайте увагу на фактичні обставини справи, наводіть докази невинності, розбивайте доводи звинувачення, - але і не забувайте про виявлення процесуальних порушень, які може допустити слідчий. Використовуйте всі наявні у вас аргументи, оскільки невідомо, які з них в результаті можуть принести перемогу.

Разом з тим не забувайте, що поспішати і викладати всі козирі відразу не завжди розумно. Іноді тактично краще почекати і відкласти самий забійний аргумент на певний час, щоб процесуальний опонент вже не зміг виправити помилку.