Для яких цілей потрібен кран-маніпулятор, і особливості його експлуатації

Необхідність перевозити і переміщувати вантажі існує у всіх галузях і на всіх етапах виробництва та доставки товарів. Відповідно, виникає потреба в їх навантаженні та розвантаженні, для чого використовуються різні підйомні машини і механізми. Втім, не всі місця, в яких проводиться завантаження або розвантаження, обладнані підйомною і вантажною технікою і придатні для її використання, в таких випадках оптимальним рішенням є використання вантажних автомобілів, оснащених кранами-маніпуляторами.

Цей пристрій являє собою вантажівку з мобільною платформою і встановленою телескопічною стрілою. Така комбінація забезпечує безліч переваг, пов'язаних з одночасним використанням просто вантажного автомобіля та вантажопідйомного механізму. 

Раніше, коли не було можливостей замовити послуги крана маніпулятора, перевезення вантажів доставляло багато клопоту. Адже необхідно було затратити багато часу і сил, заплатити багато грошей за оренду відразу декількох машин (вантажівки і крана) і працю вантажників. Тепер же всю роботу може виконувати один маніпулятор, замовити його можна на сайті https://manipulyator.com.ua, що набагато здешевлює доставку вантажів, і робить її оперативнішою.

Сфери використання крана-маніпулятора

  • При проведенні розвантажувально-навантажувальних робіт пов'язаних з важкими вантажами, вручну перемістити які неможливо або вимагає значних людських ресурсів.
  • При установці різної техніки. Крану-маніпулятору під силу допомогти в установці електроустаткування, електрошаф, трансформаторів, рекламних щитів, сітілайтів, торгового і холодильного устаткування.
  • При установці загороджувальних споруд, огорож, панельних огорож, при інсталяції інших споруд.
  • При евакуації автомобілів, перевезення їх комплектуючих. Якщо раніше для евакуації автомобілів необхідно було задіяти дві машини (навантажувач і сам евакуатор), то тепер необхідність цього повністю відпала, так як ці пристрої цілком замінюються краном маніпулятором.
  • Більш підходящої техніки для перевезення павільйонів, кіосків, гаражів, компактних дачних будиночків просто не знайти.
  • Будівельні компанії часто роблять замовлення маніпулятора для доставки будівельних блоків, окремих елементів будівництва, перевезення вантажів на самому будмайданчику, при необхідності провести розвантажувальні роботи в місцях, недоступних баштовому крану. Крім того перевезти кілька піддонів цегли або партію труб, газобетон краном маніпулятором набагато простіше і дешевше, ніж замовляти панелевоз.
  • Кран-маніпулятор активно використовується при будівництві малих об'єктів, де експлуатація баштового крана нераціональна або неможлива - будівництво котеджів, будівель малих форм, ландшафтні роботи, лісова промисловість.

Переваги крана-маніпулятора

  • Високий ступінь мобільності, що особливо цінно в міських умовах і на невеликій будмайданчику.
  • Порівняно недорога оренда маніпулятора.
  • Висока маневреність і швидкість вантажно-розвантажувальних робіт.
  • Комбінація в одному пристрої і навантажувача і вантажівки.

Вантажопідйомність

Найпопулярнішими моделями є машини з вантажопідйомністю 1,5-3 тонни і довжиною кузова до 6 м. Користуються популярністю також і машини з вантажопідйомністю 5 тонн і довжиною кузова до 9 м. Для підйому і перевезення особливо важких вантажів застосовуються крани-маніпулятори з вантажопідйомністю до 25 тонн.

Замовляючи кран-маніпулятор, потрібно точно знати, для виконання яких завдань він знадобиться. Від цього залежать вибір його різновидів, що має певні технічні характеристики, якими повинна володіти спецтехніка. Малотоннажні маніпулятори здатні піднімати вантажі вагою до п'яти тонн. Довжина вантажної платформи не повинна перевищувати при цьому десяти метрів. Важкі види маніпуляторів мають вантажопідйомністю до десяти тонн.

Маніпулятори, які встановлюються на автотранспортні засоби підвищеної прохідності (всюдиходи), застосовуються для транспортування великогабаритних вантажів в умовах бездоріжжя.