Міжкімнатні двері: конструктивні особливості

У міжкімнатному дверному блоці важливо все: зовнішній вигляд, конфігурація, конструктивне рішення, колір і, безумовно, матеріал, з якого він виготовлений. Ця деталь інтер'єру може бути сполучною ланкою, збираючи інші елементи в цілісний ансамбль, або стати непомітною, щоб не порушувати його.

Ринковий асортимент міжкімнатних дверей у всій різноманітності форм, розмірів, кольорів кого завгодно поставлять в глухий кут перед вибором. А ще ж є можливість зробити на фабриці індивідуальне замовлення. Це трохи дорожче масового виробництва, зате точно за авторською задумом. Якщо потрібна не типова конструкція, то краще замовити її виготовлення.

Одним словом, варіантів безліч і, підбираючи двері під свій інтер'єр, треба постаратися врахувати всі чинники. Основним таким чинником є, звичайно ж, якість, і у цьому контексті хочеться порекомендувати представлені тут https://dveritut.com.ua/mezhkomnatnye-dveri/ недорогі дверні полотна, які окрім бездоганної якості відрізняються відмінним функціоналом і вишуканою естетикою.  

Вибір конструкції дверей

Перше, на що звертає увагу споживач - як виглядає виріб, з чого і яким чином він виготовлений. Якість міжкімнатних дверей, а також їх вартість знаходяться в прямій залежності від технічних характеристик матеріалу виготовлення і вибору конструктивного рішення. Поговоримо про найбільш поширені конструкції.

Мазонітові двері

Таке найменування зовсім незнайоме більшості споживачів. Насправді кожна людина де-небудь та й стикалася з такою конструкцією. Подібні вироби встановлені в більшості громадських будівель, офісів і типових багатоповерхових будинках. Вони недорогі, добре виглядають і гідно служать багато років. Полотно представляє собою прямокутник певного розміру, в складі якого по товщині:

  • дерев'яний каркас, виготовлений з бруса хвойних порід;
  • стійки рамки укріплені поперечними балками або ребрами жорсткості;
  • вільний простір усередині каркаса заповнений картонним матеріалом, що за зовнішнім виглядом нагадує бджолині стільники;
  • зовні основа обшивається тонкими пластами МДФ панелей з різними способами обробки - під покриття емалями або лаком, облицювання шпоном дорогих деревних порід, ламінування.

До переваг, крім недорогої ціни, відносяться невелика вага, можливість «підлаштуватися» під інтер'єр будь-якого стилю, непогані експлуатаційні властивості, екологічна чистота. Істотним мінусом є слабка вологостійкість, нездатність витримувати механічні дії. Удар середньої сили вільно пробиває тонке покриття.

Щитові конструкції

Міжкімнатні двері даного типу в конструктивному плані ідентичні мазонітовим. Головна відмінність полягає в наповнювачі. Якщо в попередньому варіанті використовується спеціальний матеріал з комірчастою структурою, то в звичайних щитових полотнах внутрішній простір між елементами каркаса заповнений простим легким утеплювачем або залишається порожнім.

Якщо потрібен дешевий варіант, то краще купити міжкімнатні двері даної категорії, які часто надходять у продаж тільки погрунтованими. Це хороший вибір для фарбування в умовах ремонту, так як можна в процесі виконання оздоблювальних робіт змінити колір виробів, використовуючи глянцеві або матові емалі.

Однак зовнішній вигляд щитових полотен виробники самі намагаються урізноманітнити:

  • ламінуванням з використанням меламінового паперового покриття;
  • вставками з матового, кольорового або рельєфного скла;
  • облицюванням екошпоном і іншими полімерними плівками;
  • обробка способом фрезерування зовні нагадує филенчатую конструкцію.

В останньому тренді - прикраса полотна металевими крайками і молдінгами. Даний спосіб допомагає не тільки зробити більш привабливим, але також вбереже його краю від раннього руйнування.

Царгові двері

Полотно збирається, як конструктор, з окремих деталей за допомогою стяжок, болтів і шпунтових кріплень. Беруться два поздовжніх елемента, між якими розташовують суцільні дощечки. Складальні елементи можуть чергуватися з скляними вставками або робитися повністю з триплексу.

Збірні полотна можуть виготовлятися з тонкої натуральної дошки або панелей МДФ відповідного розміру. Основна перевага конструкції даного типу полягає в тому, що облицювання МДФ полімерними плівками здійснюється по кожній деталі окремо, а потім здійснюється їх складання. Всі шви і стики виходять прихованими, що виключає відторгнення облицювальний матеріал і проникнення вологи у внутрішні шари панелей.

Незважаючи на те, що цангові двері збираються з великої кількості окремих елементів, вони міцні, надійні, до того ж, виглядають стильно і привабливо. Мають непогані відгуки споживачів.

Філенчасті полотна

У класичному виконанні складаються з двох частин, це:

  • Рама або обв'язування - деталь, що приймає основне навантаження. По внутрішньому периметру забезпечена прорізом.
  • Фільонки - це елементи, які мають уточнені кромки для установки в борозну обв'язки. Кількість фільонок буває від 2 до 10 в залежності від конфігурації рами. Полотно з великою кількістю вставок часто називають шоколадкою.

Матеріали для виготовлення фільончастих дверей не обов'язково беруться однакові. Зазвичай каркас роблять з деревини, а вставки - дерев'яні, МДФ, триплекс, армоване скло та інші.