Основи догляду за басейном

«Догляд за басейном ? Це ж так складно! Потрібно незрозуміло де купувати купу різних хімікатів і інших аксесуарів. Знадобиться багато часу. Підтримувати воду в належному стані самостійно - нереально, потрібен фахівець». Ці, та багато інших сумнівів «лізуть в голову» людини, яка нещодавно облаштувала басейн, або збирається це зробити.

Насправді всі вони дуже і дуже далекі від істини: ніяких складнощів в обслуговуванні немає, при здачі побудованого басейну виконавцем додається докладний посібник з його експлуатації, а все необхідне обладнання для басейну: насоси, фільтри, компресори, запчастини до них Ви можете придбати в інтернет-магазині GreenHol, за адресою м.Київ, вул. Новозабарська 2/6. Доставка здійснюється по Київу, до Харкова, Одеси, Дніпро, Запоріжжя та інших міст України.

Доглядати за басейном - реально, просто потрібно знати, що і коли робити. Ось перелік дій, які необхідно виконувати з різною періодичністю для нормального функціонування басейну і здорового купання в ньому.

Початок сезону

Перевірте чашу басейну, очистіть її поверхню від вапняних відкладень і бруду. Підготуйте басейн і наповніть свіжою водопровідною водою. Відразу після цього виміряйте рівень pH і за допомогою засобів для регулювання кислотності (порошку або рідини) відрегулюйте його до показника 7,0-7,6. Потім проведіть шокову обробку хлором.

Заміна води

Для підтримки якості води на оптимальному рівні важливо хоча б 1 раз в рік (краще 2-3 рази) повністю міняти її. Як тільки чаша повністю звільниться від води - очистіть стінки і дно від вапняних відкладень. Після цього можна наповнювати басейн свіжою водою.

Чищенн дна і стінок

Пісок та інші забруднюючі речовини, щільність яких більше щільності води, осідають в чаші басейну, сприяючи розмноженню мікроорганізмів і бактерій, тому стінки і дно також потребують періодичного чищення. Досить трудомістка процедура, але сьогодні її дуже легко виконати (навіть не зливаючи воду з басейну) за допомогою донних очищувачів.

Інтервали між періодичним чищенням визначаються, перш за все, типом басейну. Вуличний басейн, зрозуміло, потребує більш ретельного і частого чищення. Це видалення бруду і сторонніх предметів з поверхні води, усунення нальоту жиру і сажі, видалення вапняних відкладень по краях басейну і т.п. Поточне чищення краще виконувати при зниженому рівні води.

Хімічна водопідготовка

Догляд за водою в басейні включає в себе 4 етапи:

  • Регулювання рівня pH. Виконується спеціальними порошками або рідинами.
  • Дезінфекція води. Можна проводити хлором. Залежно від стану води (кількості мікроорганізмів в ній) проводиться шокова або періодична обробка, як правило, цим займається автоматична станція контролю та дозації реагентів.
  • Знищення водоростей. Регулярна обробка альгіцидами усуває будь-які водорості. А своєчасна профілактика басейну цими ж препаратами запобігає повторній появі рослинності.
  • Підтримка прозорості води (освітлення, поліпшення фільтрації). Часом для поліпшення якості фільтрації подається коагулянт.

Якщо Ви збираєтеся їхати більш ніж на тиждень і залишити басейн не на кого - заздалегідь подбайте, щоб у дозаторах знаходилося достатню кількість хлору і альгіциду, так як доглядати за водою в басейні потрібно навіть в дні простою. Окрім того, забороняється відключати систему автоматичної циркуляції води (вода повинна постійно циркулювати).