Отримувати воду з повітря за рахунок сонячних панелей пропонує стартап Zero Mass Water

Повітря завжди несе в собі певний відсоток вологи, і практично кожен день на небі можна побачити Сонце. Чому б не використати ці явища для отримання чистої води за рахунок чистого і безкоштовного джерела енергії? Саме це і зробив аризонский стартап Zero Mass Water, розробивши оригінальну сонячну гідропанель.

Пристрій одержав назву SOURCE і може встановлюватися на даху будь-якого будинку як звичайні сонячні батареї, але замість того, щоб просто генерувати електрику, він використовується для виробництва води з повітря. Кожна панель може виробляти до 5 літрів питної води в день.

Як це працює? Кожен модуль SOURCE складається зі стандартної сонячної панелі, обрамленої двома гідропанелями. Фотоелектричні елементи в центрі пристрою живлять вентилятор, який подає повітря на пористі матеріали, які поглинають з нього вологу. Потім вода конденсується і надходить в резервуар, де в неї додається ряд мінералів для оптимізації кислотно-лужного балансу. До речі, якісні пожарные резервуары, а такох інші пластмасові вироби для виробничо-побутових потреб пропонує завод «Спіропласт». 

Саму технологію дослідники пояснюють на прикладі рису і солі: додавши зерна рису в ємність з вологою сіллю, злак з часом вбере в себе всю вологу і висушить сіль. Zero Mass Water розробили матеріал, який діє аналогічно рису, поглинаючи воду з повітря.
Кількість вологості в атмосфері і інтенсивність сонячної енергії впливає на продуктивність. Проте, розробники стверджують, що навіть при низькій вологості і в умовах посушливих районів прилад може бути ефективним.

Генеральний директор компанії Коді Фрізен привів в приклад успішно працюючу систему в штаб-квартирі компанії: «Наш масив в Скоттсдейл, штат Арізона, виробляє воду протягом усього року, незважаючи на низьку відносну вологість. У літню пору в нашому районі відносна вологість може опускатися нижче 5%, але SOURCE виробляє воду і в цих неймовірно сухих умовах».

Для оптимізації збору води можуть бути додані додаткові панелі, які можуть збільшити продуктивність до 10 літрів в день. Ціна одного «водогенеріруючого» модуля становить 2000 доларів (в комплект системи входить 2 модуля), за монтаж пристрою компанія бере ще 500 доларів.

Фрізен вважає, що для сім'ї, яка регулярно купує воду в пляшках, ці витрати окупляться приблизно за п'ять років. З огляду на те, що за 2018 рік кожен американець випив в середньому по 180 літрів бутильованої води, бізнесмен передбачає багато потенційних клієнтів. Він запевняє, що одна така установка з двох панелей зможе допомогти вивести з виробництва близько 70 000 пластикових пляшок.