Гідна старість: яким має бути сучасний дім для людей похилого віку

Багато літніх людей потребують професійного догляду та нагляду фахівців. Найближчі родичі не завжди мають можливість забезпечити їх достатньою турботою самостійно. У цьому випадку на допомогу приходять приватні пансіонати для людей похилого віку.

За останні кілька років затребуваність подібних закладів стрімко зросла. Тут постояльцям забезпечується комфортне проживання, а також необхідне медичне обслуговування та реабілітаційна допомога - словом, все те, що державні установи найчастіше не здатні надати в силу недостатнього фінансування, а родичі - через зайнятість і відсутність спеціальних знань і навичок.

Приватний пансіонат "Забота" розташований в мальовничій екологічно чистій парковій зоні Харкова. Цей заклад, про нього детальніше можна дізнатися на https://pansionat-zabota.com/uk/golovna/ оснащений всім необхідним, щоб полегшити життя проживаючим там людям похилого віку: пандусами, спеціальними ліфтами, функціональними ліжками. 

В установі працює цілодобова охорона, а зони загального користування обладнані камерами відеоспостереження. Переміщення постояльців ніхто не обмежує, проте літніх людей з когнітивними порушеннями завжди супроводжують працівники центру.

Тут надається повноцінне харчування, раціони складені з урахуванням потреб кожного підопічного. Нудьгувати літнім людям в цьому пансіонаті теж не доводиться. Тут передбачені консультації кваліфікованих психологів, які працюють з кожним індивідуально. Крім того, проводяться і групові заняття.

Як вибрати дім для людей похилого віку

Сучасний приватний пансіонат (будинок для людей похилого віку) - це, як правило, котедж за містом, в екологічно благополучній зоні. Постояльці проживають в окремих номерах готельного типу, розрахованих на одного-чотирьох чоловік. У кімнатах організовані всі необхідні зручності.

Харчування повноцінне, по спеціальній дієті з урахуванням геронтологічних особливостей і наявних у постояльців захворювань. За клієнтами доглядають нянечки, медичні сестри, лікарі періодично проводять огляди та в разі потреби надають медичну допомогу, працюють психологи та аніматори.

Інтернати для літніх додатково забезпечені спеціальними засобами реабілітації. З метою безпеки приватні будинки оснащуються відеоспостереженням.

Розглянемо основні критерії вибору приватного будинку престарілих:

  • Місце розташування. Ваш родич буде перебувати в пансіонаті не один день, щодня він буде здійснювати прогулянки по прилеглій території. Так що місцевість, в якій розташований котедж, повинна радувати око, а перебування там - надавати позитивний вплив на здоров'я.
  • Устаткування. Якщо фізичні можливості вашого старенького родича обмежені або він зовсім лежачий хворий, переконайтеся, що в пансіонаті є пандуси, спеціально обладнана меблі, в тому числі ліжка.
  • Харчування. Меню повинно бути дієтичним (без шкідливої ​​для немолодого організму жирної, смаженої, гострої або занадто солодкої їжі), але при цьому різноманітним.
  • Дозвілля. Для того щоб зайняти себе чимось і залишатися в колі однодумців, літнім необхідно брати участь в різноманітних культурно-розважальних заходах: відвідувати гуртки, конкурси, дивитися фільми, слухати виступи артистів або просто цікавих людей.
  • Персонал. Про ставлення до постояльців багато скажуть відгуки клієнтів, а ще - настрій тих, кого ви побачите в пансіонаті під час попереднього візиту, порядок і чистота в приміщеннях. Звичайно, пріоритет слід віддавати центрам, співробітники яких не тільки доброзичливі до людей похилого віку, а й мають належної кваліфікації в галузі медицини та догляду за людьми похилого віку.
  • Послуги по лікуванню. Добре, якщо в приватному будинку для літніх людей надають послуги та побутового, і медичного характеру. По суті, це вже реабілітаційні центри. Дуже часто в такі заклади надходять люди, які перенесли інсульт або інфаркт, які потребують медичної та соціальної реабілітації. Для цього потрібно і спеціальне обладнання (коляски, ходунки), і наявність спортзалу, басейну.