Що таке проксі і навіщо він потрібен звичайному комп'ютерному користувачеві

Не секрет, що сучасна людина досить тривалий час проводить в інтернеті і частенько зустрічає незнайомі їй слова. Напевно багато хто стикався зі словом «проксі-сервер», проте навряд чи міг підозрювати про те, що їм коли-небудь може це знадобитися, адже недосвідчені користувачі мережі вважають, що проксі-сервера потрібні лише адмінам і різним програмістам.

Пора розвіяти всі ваші сумніви і більш детально розповісти, для чого конкретно потрібен проксі-сервер і з чим його їдять.

Проксі є дуже корисним рішенням для звичайної людини і розібратися як це працює, насправді, не так складно. Якщо ви вже знаєте всі тонкощі і нюанси, але не знаєте де купить прокси, то обов'язково відвідайте інтернет-ресурс spaceproxy.net, де ви зможете отримати всі відповіді на ваші запитання.

Що собою являє проксі-сервер

Проксі-сервер - це такий собі буфер між користувачем і інтернетом. Також можна сказати, що проксі-сервер - це той сервер, який і вдень і вночі знаходиться в онлайні і кеширує всі ті дані, які через нього проходять. Простою мовою, - це своєрідний проміжний сервер, що знаходиться між вашим особистим ПК і будь-яким сайтом.

Якщо застосовувати проксі, тоді запит від ноутбука або ПК до певного сайту спочатку надходить саме на проксі-сервер, а вже з нього, пройшовши належну обробку, йде на запитуваний вами веб-ресурс. У свою ж чергу відповідь веб-сервера спочатку йде на проксі, а лише потім надходить на ваш пристрій (комп'ютер, ноутбук).

Навіщо потрібен проксі-сервер

Прочитавши все написане вище, ви запитаєте: а навіщо ж так ускладнювати весь процес і для чого взагалі потрібен проксі? І як раз далі ми перерахуємо кілька причин, за якими без проксі просто не обійтися.

Для чого ж потрібен проксі-сервер:

  • він може значно прискорити доступ на багато з інтернет-сервісів;
  • вихід в мережу через описуваний сервер може забезпечити анонімність при перебуванні в інтернеті;
  • якщо, для прикладу, користувача заблокують на форумі або сайті, то завдяки деяким маніпуляціям з IP-адресою через проксі-сервер, він знову може потрапити на потрібну сторінку;
  • застосування проксі-сервера дозволить стежити за корпоративним інтернет-трафіком.

І це, далеко не всі можливості проксі-сервера. Можна сміливо заявити, що проксі-сервер необхідний як для роботи в якихось корпоративних цілях, так і для використання приватними особами. У будь-якому випадку, проксі - це потрібна річ, без якої краще в наш час не заходити в мережу.