Голяка чи в піжамі: як спати корисніше і приємніше

Згідно з опитуванням, проведеним National Sleep Foundation в 2018 році в США, Англії, Канаді, Японії, Мексиці і Німеччині, в призначеному для цього одязі сплять від 56 до 91% з 1500 опитаних. При цьому пранням піжам, згідно з даними компанії Ergoflex, люди займаються досить рідко: раз на два тижні.

Поки одні вибирають піжами, нічні сорочки і шкарпетки, а інші воліють "костюм Єви", ми пропонуємо зробити вибір усвідомленим - і розбираємося, як одяг для сну впливає на його якість. Якщо ви вважаєте, що піжама - краще рішення для комфортного сну, замовляйте індивідуальний пошив в ательє "Твой-Пошив".

Між льодом і полум'ям

Недолік або погана якість сну пов'язані з безліччю захворювань, в тому числі на цукровий діабет, інсульт і депресією, а також погано позначаються на відносинах. Дослідники сходяться в думці: для хорошого якісного сну важливо не перегріватися, не переохолоджуватися і перебувати в так званому стані термонейтральності. При цьому температура навколишнього середовища оптимальна і організму потрібно мінімум витрат на регулювання власної температури.

Перед тим як відійти до сну, тіло злегка охолоджується - це нормальний процес, якому не потрібно заважати, адже він допомагає нам заснути швидше і глибше. Якщо перед сном ви надягнете супертеплу піжаму не по погоді і пірнаєте під пухову ковдру, може порушитися природний хід терморегуляції. Тоді людина довше намагається заснути, а перегрівшись, прокидається раніше, ніж планувалося.

Найнижчої температури тіло досягає в фазі швидко сну приблизно за дві години до пробудження - в середньому це близько п'ятої ранку. Якщо ви помилитеся з температурним режимом в цей момент, то можете прокинутися від холоду.

У пошуку балансу величезне значення має температура повітря в спальні. Якщо за бортом ліжка 30-32 градуси, то спати без одягу однозначно буде кращим рішенням. Якщо в кімнаті 16-19 градусів - краще спати в піжамі і хоча б під тонкою ковдрою.

В цілому вчені вважають, що в обійми до Морфея краще приходити оголеними: це дозволяє нам не перегріватися і краще спати.

Бавовна, шовк чи бамбук

Якщо вам комфортніше спати в одязі, вибирайте вільні, не дуже облягаючі і не здавлюючі речі з натуральних тканин, в яких ви не будете перегріватися. Варто приділити увагу етикетці зі складом: у кожної тканини є недоліки і переваги (втім, як і у всіх речей в світі).

Мабуть, найпопулярніша тканина для нічної одягу - бавовна. Вона м'яка і добре пропускає повітря, не дратуючи шкіру. Правда, вона погано відводить вологу, тому одяг з неї - не кращий варіант для людей, які вночі потіють. Крім того, гріє бавовна погано, в холодному кліматі однією бавовняною піжамою без теплої ковдри не обійтися.

А ось натуральний шовк - відмінний терморегулятор, який може зігріти, коли холодно, і охолодити в спеку. На жаль, справжній шовковий одяг коштує дорого і складний в догляді - в ідеалі він вимагає хімчистки. Якщо щотижнева плата за хімчистку шовкового одягу не лякає, то піжама з цієї тканини може стати вашим кращим другом в ліжку.

З приводу вовни думки фахівців розходяться. З одного боку, шерсть може викликати перегрів і роздратування шкіри. З іншого - є дані, що в вовняному одязі легше заснути, якщо в спальні холодно. Результати досліджень говорять, що при температурі повітря близько 17 градусів вовна краще сприяє засипанню і міцному сну ніж бавовна - останню варто вибирати тим, у кого в спальні 22 градуси. 

Зараз набирає обертів виробництво одягу з бамбукового полотна - воно м'яке, добре пропускає повітря і вбирає вологу, може мати антибактеріальні властивості і на 100% біорозкладне. Правда, під виглядом бамбука в більшості випадків подається інша тканина - рейон; формально вона виготовляється з натуральних волокон, але фактично їх дуже сильно обробляють, серйозно змінюючи властивості. Тому річ, у якій на етикетці вказано бамбук, може не володіти очікуваними якостями.

Що стосується того, надягати чи ні в ліжко шкарпетки: якщо у вас холодні ноги і проблеми з засипанням - надягайте, це допоможе вам заснути швидше. В якості альтернативи можна використовувати грілку або укутати ноги додатковим ковдрою. Прати одяг для сну рекомендується раз в тиждень, а якщо ви спите голяка - то постільну білизну теж краще міняти частіше, раз або навіть два рази в тиждень.

Інфекції і фертильність

Колись піжамою служив натільний одяг: біла сорочка і штани. Люди милися рідко, і шкірні виділення залишалися між тілом і цими речами, котрі служили бар'єром між шкірою і «хорошим» верхнім одягом. Загалом, сенс у такої білизни був не в захисті тіла, а в захисті одягу від нього. Тепер, коли проточна вода доступна без обмежень, а пере машинка, ми можемо замислюватися про власний комфорт і користь для тіла.

Вчені кажуть, що спати без трусів корисно жінкам з хронічним вульвітов або вагінітом, схильністю до дріжджовим інфекцій (молочниці), свербіння і подразнення. В даному випадку любов до облягає трусів в теплому ліжку може провокувати загострення цих інфекцій.

Що стосується чоловіків, в одному з досліджень, проведених в США, відмова від тісної нижньої білизни вдень і від трусів вночі кілька підвищував якість сперми, в тому числі стабільність ДНК в сперматозоїдах, в порівнянні з тими, хто носив облягаючі труси вночі і вдень. Правда, різниця не була статистично значущою, а ймовірність вагітності або швидкість її настання була однаковою у всіх групах.

У журналі Urology опубліковані результати іншого дослідження, де не виявилося істотної різниці між типами нижньої білизни і якістю сперми: «Дуже малоймовірно, що нижня білизна значно впливає на чоловічу фертильність».