Хороша стоматологія: там, де існує етика, професіоналізм і справжня турбота про пацієнтів.

Навіть якщо Ви щасливий володар природної «голлівудської» посмішки, відвідувати стоматолога з метою профілактики, професійної гігієни та своєчасної діагностики захворювань порожнини рота необхідно хоча б раз на півроку. Тому рано чи пізно перед Вами виникне проблема вибору стоматологічної клініки.

Найчастіше подібний вибір ми робимо за рекомендацією рідних, знайомих або друзів, але іноді доводиться звертатися і до власної логіки та інтуїції. Так якими ж критеріями керуватися при виборі стоматологічної клініки?

Перш за все, де почерпнути інформацію? Більшість респектабельних медичних установ мають свій сайт, при відвідинах якого не варто спокушатися саморекламою. Перевагою хорошої клініки, а такою вважається київська стоматологія Оболонь Люмідент, де застосовуються найефективніші технології протезування, є наявність на сайті повної і конкретної інформації про досвід і кваліфікацію фахівців, про матеріали і методики використовуваних для діагностики стоматологічних захворювань та лікування.

Пропоновані послуги

Обов'язково зверніть увагу, який спектр послуг надає стоматологічна клініка. Багато проблем із зубами вимагають залучення декількох фахівців, тому в хорошій клініці повинна працювати дружна злагоджена команда з лікарів усіх напрямків - терапевтів, хірургів, ортопедів, пародонтологов і ін. Вже давно визнано, що більш вузька спеціалізація лікаря сприяє досягненню більш глибоких знань і доведення рівня майстерності лікаря до досконалості.

Оснащення

Базою для надання кваліфікованої стоматологічної допомоги служить сучасна діагностична та лікувальна апаратура (цифровий радіовізіограф, інтраоральні відеокамери, апекслокатор і ін.), яка дозволяє лікарям своєчасно і точно діагностувати захворювання, контролювати процес і результат лікування зубів. 

Консультування

І, нарешті, попереднє враження про клініку допоможе сформувати звичайний телефонний дзвінок. При розмові з адміністратором зверніть увагу, наскільки грамотно Вас консультують: відповіді на найбільш поширені запитання адміністратор повинен давати грамотно, ввічливо і ненав'язливо.

При цьому не варто забувати, що адміністратор не лікар, і якщо вона рекомендує підійти на консультацію до фахівця, то це говорить про те, що задаються Вами питання вище рівня її компетенції або занадто специфічні. До того ж консультація у лікаря допоможе Вам отримати повне уявлення про стан Ваших зубів і ясен.

Перше враження

При першому візиті зверніть увагу на загальну атмосферу в клініці. Гарний лікувальний заклад крім якісного лікування відрізняється затишною комфортною обстановкою, а всі співробітники в ньому ввічливі і доброзичливі: ухильні і невиразні відповіді про використовувані методики лікування і його вартості повинні насторожувати.

При бажанні на первинній консультації лікар може скласти Вам план лікування і протезування, який Ви можете порівняти з пропонованим в будь-який іншій клініці, зорієнтувати за термінами і вартістю процедур.

Чистота і гігієна

З огляду на те, що захворюваність на гепатит та ВІЛ-інфекцією з кожним роком стає дедалі більше, Ви повинні бути впевнені, що зараження в даній клініці Вам не загрожує, тому що в ній проводиться суворий контроль над дезінфекцією і стерилізацією. Про це можна судити за кількістю одноразових матеріалів - бахіли, маски і рукавички лікарів і асистентів, пелюшки, бактерицидні лампи і стерилізаційні шафи в кабінетах, пакети з інструментами, що розкриваються при Вас і ін.

Сертифікати і договір

Велике значення має наявність у вільному доступі сертифікатів, що підтверджують кваліфікацію клініки і її стоматологів. На багато видів робіт (наприклад, протезування) обов'язково повинен складатися письмовий договір і видаватися документально підтверджена гарантія.

І останнє, що необхідно пам'ятати: зуби - це частина здоров'я, а на здоров'я не можна економити. Звертаючись в більш дешеві клініки, Ви неминуче втрачаєте в якості матеріалів і кваліфікації лікарів, адже не дарма ж серед сьогоднішніх клієнтів хороших клінік майже чверть тих, хто переробляє заново (причому в кілька разів дорожче!) десь колись кимось залічені наспіх зуби. Тому не починайте своє знайомство зі стоматологією відразу з прейскуранта, тим більше що ціни в клініках досить високого рівня приблизно однакові.