Каміння в ландшафтному дизайні - огляд популярних ідей

Одним з найбільш перспективних матеріалів для створення унікального ландшафтного дизайну можна сміливо назвати природний і декоративний камінь. Звичайно, задоволення це не з дешевих, але використання безпосередніх і загальнодоступних дарів природи робить нас хоча б на маленький крок ближче до її первозданної краси, а значить допомагає поселити в душі спокій і гармонію, яких так не вистачає багатьом людям в божевільному темпі сучасного життя!

Але як перетворити звичайне каміння, що завалялося на ділянці, в справжній витвір мистецтва? Який ландшафтний дизайн може стати фоном для вашої творчості?

Як використовувати в ландшафті природний камінь?

Японський сад - це випадок, коли вам не потрібно закуповувати декоративний камінь або облицювальну плитку, запрошувати дизайнера. Буде досить створити колаж самостійно (відповідні фото каменів в ландшафтному дизайні знайдуться на просторах Інтернету), а після втілити його на практиці.

Чим більше природності буде в підібраних валунах і гальці, тим більше канонічним вийде сад. Особливо варто придивитися до каменів неправильної, але обтічної форми: запорука вашого успіху - плавність ліній і м'якість переходів, відсутність гострих кутів. На сайті https://kamen.kh.ua/product-category/valuny/ ви зможете купити валуни в Харкові для реалізації ваших вишуканих ландшафтних фантазій.  

Дрібна галька повинна бути м'якою та легкою; овальної, круглої чи бобовидної форми: все в японському саду говорить про м'якість і умиротворення.

Ще одним прекрасним рішенням стане використання природних валунів в будь-якому ландшафтному дизайні пейзажного типу, адже девіз тут - наслідування природі в будь-яких її проявах. Значить, вам навіть не потрібно переносити валуни з місця на місце, обробляти їх, збиваючи гострі кути, чистити, розколювати або прибирати мох і лишайник.

Все це сліди природного впливу, тому для ділянки, що потонула в зелені і тіні вікових дерев, великий віковий камінь стане відмінним елементом декору, візуально доповнюючи композицію і немов переносячи дивиться кудись в нескінченні стародавні і таємничі ліси. 

Для любителів докласти до створення ландшафтного дизайну безпосередньо свою руку, а також для творчих людей існує ще один спосіб прикрасити свою ділянку унікальними творіннями людської фантазії - це розпис садових каменів. 

Ви можете як створювати складні візерунки, так і просто заливати валуни різнокольоровими фарбами, домагаючись неймовірного змішання відтінків. Особливі умільці навіть зможуть створити справжній шедевр, зобразивши пейзаж або портрет на плоскій стороні каменю. Для цих цілей краще використовувати акрилові фарби або фарби в балончиках: вони не змиваються водою і стираються повільніше, ніж інші.

Функціональна сторона використання каменю

Якщо міркувати про використання каменів, придбаних на kamen.kh.ua в ландшафті ділянки з функціональної точки зору, можна виділити кілька основних плюсів:

  • Можливість зонування ділянки: поділ робочої зони і зони відпочинку, створення місць для усамітнення господарів або для прийому гостей;
  • Можливість використання великих валунів в якості додаткових декоративних «меблів», які відмінно вписуються в загальну природно-ландшафтну композицію;
  • Можливість приховати дефекти дизайну або небажані об'єкти;
  • Можливість заповнити порожній простір, не використовуючи зелені насадження, що потребують догляду і уваги.

Очевидно, що камінь є практично невід'ємною частиною ландшафту, тому використовуйте його сміливо і з фантазією.