5 найпоширеніших міфів про пелетні котли

Незважаючи на популярність домашніх пелетних котлів багато хто до цих пір продовжують сумніватися в їх ефективності та безпеці. Експерти зібрали 5 найпоширеніших помилок, пов'язаних з опаленням паливними гранулами, і розповіли, чому це далеко від правди.

Міф 1. Пелетний котел не можна залишати без нагляду

Будь-яке джерело вогню несе в собі потенційну небезпеку пожежі, тому домовласники намагаються постійно стежити за працюючим опалювальним устаткуванням. У разі опалення будинку пелетами ризик загоряння практично повністю виключений, так як пелетні котли оснащені багатоступеневою системою безпеки.

Якщо в котлі виникне зворотна тяга (від вітру або з іншої причини), механізм відключення шнека перекриє подачу пелет і вогонь не зможе потрапити в паливний бункер. Одночасно в камеру спалювання подається вода, яка заливає пальник і вже палаюче паливо. Деякі моделі обладнання оснащені вбудованими турбулізаторами - вони підтримують температуру димових газів на безпечному рівні в 110-115 ° C навіть під час роботи котла в інтенсивному режимі.

Міф 2. Пелети незручно засипати в шнек

Пелетні котли обладнані системою автоматичної подачі палива. Гранули не потрібно засипати прямо в шнек - для цього є спеціальне сховище (бункер). При включенні котла автоподача самостійно відкриває заслінку бункера, після чого порція пелет надходить в камеру згоряння через шнековий транспортер.

Частота засипки деревних гранул залежить від обсягу паливного резервуара. Наприклад, бункер об'ємом 12 м3 вміщує майже 8 тонн пелет, чого вистачить на весь опалювальний сезон. Як правило, в приватних будинках використовуються невеликі сховища, які потрібно поповнювати раз в кілька днів.

Оптимальний обсяг бункера можна розрахувати самостійно - якісні пелети від виробника масою 1 кг виділяють 5 кВт / год тепла, тобто 1 кг гранул вистачає на опалення будинку площею 50 м2 протягом 1 години.

Міф 3. Пелетний котел доводиться часто очищати від золи

Котли для пелет з автоматичною системою очищення пальника вимагають мінімальної участі людини. Устаткування підтримує потужне і рівномірне горіння протягом 2 годин, після чого система гасить полум'я, очищає колосник і знову запускає пальник. Завдяки такому рішенню золу можна прибирати раз на місяць. Та й самі пелети мають найнижчу зольність серед всіх видів твердого палива. Відповідальні виробники здійснюють продаж пелет з зольністю не більше 3%, тобто 100 кг гранул утворюють всього лише 3 кг золи.

Міф 4. Пелетні котли коштують дуже дорого

Ціна пеллетного опалювального обладнання залежить від потужності, функціоналу і бренду. Наприклад, сучасний котел європейського виробництва для будинку площею 200 м2 коштує менше 40 000 грн, а вітчизняний агрегат обійдеться ще дешевше. Крім того, істотну економію дає низька вартість пелет для котлів - деревні гранули обходяться дешевше електрики, твердого та рідкого палива. Газ, звичайно, вимагає менших витрат, ось тільки магістральні газопроводи проходять далеко не скрізь.

Міф 5. Пелетний котел підходить лише для опалення будинку і не пристосований для нагріву води

Двоконтурний пелетний котел з вбудованим теплообмінником позбавить вас від додаткових витрат на покупку електричного бойлера. Деякі моделі агрегатів виробляють до 700 літрів гарячої води в годину - такого обсягу вистачає, щоб наповнити ванну, скористатися душем і помити посуд. Крім того, вам не доведеться витрачати корисний простір будинку на установку водяних баків / бойлера, насоса та іншого допоміжного обладнання.

На сайті https://astarta-profmontag.com.ua/koteli ви дізнаєтесь про діяльність компанія Astarta, яка здійснює монтаж побутових, промислових і комунальних котелень та котельного обладнання «під ключ».