Навіщо потрібен тест на антитіла до COVID-19 і чи обов'язково його здавати

Наприкінці весни по всій Україні стартувала програма з тестування на антитіла до коронавірусу COVID-19. Платні аналізи можна здати в приватних клініках. Тест на антитіла допомагає визначити, чи є у людини стійкість до захворювання. Фахівці розповіли, для чого потрібен такий тест, кому його рекомендують і чому його позитивний результат ще не гарантує, що ви не захворієте COVID-19.

Що за антитіла і навіщо потрібен цей тест?

Коротко кажучи, антитіла утворюються в організмі після перенесеного захворювання і працюють як захист від повторного зараження. Оскільки коронавірус іноді проходить безсимптомно, антитіла можуть знайти навіть у людини, яка відчуває себе нормально і впевнена, що нічим не хворіла. За допомогою тесту можна визначити стадію інфекції: навіть якщо вірусу у людини вже немає, його сліди все одно залишаться в крові. На сайті https://esculab.com/covid19-method-ifa ви дізнаєтесь про ефективність комплексного тестового обстеженне SARS COVID-19 IgA, IgM, IgG. 

Аналізи допомагають зрозуміти, скільки людей вже перехворіло коронавірусом, і оцінити, наскільки часто COVID-19 протікає безсимптомно. До того ж ті, у кого є антитіла до коронавірусу, можуть здавати кров, яка допоможе при лікуванні інших заражених.

Кому рекомендується здати тест на антитіла?

Тест на антитіла можна здати добровільно, але це не обов'язково - для більшості звичайних городян він марний. Однак представникам деяких професій лікарі радять зробити аналіз на антитіла.

По-перше, це самі медики - вони постійно контактують з хворими, тому їм особливо важливо перевірити наявність імунітету. По-друге, це все ті, хто за службовим обов'язком не може дотримуватися самоізоляцію: таксисти, поліцейські, продавці, кур'єри і так далі. Вони знаходяться в групі ризику і можуть бути рознощиками захворювання, самі того не знаючи. Іншим здавати тест не потрібно.

Якщо у мене є антитіла, я не захворію COVID-19?

Якщо у вас позитивний тест на антитіла в поєднанні з негативним ПЛР-аналізом (тобто у вас вже був COVID-19, але ви точно не хворієте їм зараз), то з високою ймовірністю ви зможете відносно вільно контактувати з іншими людьми, не побоюючись заразити їх. Втім, не все так просто.

По-перше, позитивний тест не дасть вам права порушувати обмеження, які встановлені для всіх громадян (на кшталт масочного режиму). Ви все одно повинні будете дотримуватися запобіжних заходів. По-друге, немає гарантії, що навіть при наявності антитіл ви придбали стійкий імунітет і більше не захворієте.

Тест може показати недостовірний результат?

Так може. Зараз на ринку є кілька видів тест-систем, але жоден з них не має стовідсоткової точності. До багатьох тестів є питання з приводу їх якості та ефективності.

Тест може показати хибнопозитивний результат - «знайти» антитіла, хоча їх насправді немає (або є, але в мізерно малій кількості, якого не вистачить, щоб організм сформував довготривалий імунітет).

Достовірність більшості тестів оцінюється в 87-90%, тобто приблизно кожен десятий покаже невірну картину. До того ж рідко, але буває, що антитіла «неправильні»: вони є в організмі, але не можуть нейтралізувати вірус. Медики вважають, що така аномалія виникає приблизно у 6% пацієнтів.

У вчених поки немає відповідей на багато важливих питань про антитіла до коронавірусу, тому найрозумніше дотримуватися заходів профілактики, навіть якщо у вас позитивний результат аналізів.