Наслідки карантину для МФО

Введення карантину негативно вплинуло на економічну і соціальну сферу в цілому. Для виходу з фінансової кризи потрібно не тільки час, але і грамотна програма, розроблена фахівцями.

Аналітики сервісу FoxyCredit UA прогнозують зростання попиту на споживчі онлайн кредити в зв'язку зі зменшенням облікової ставки Національним Банком України.

Карантин – це складний час для всіх, в тому числі й мікрофінансових організацій. Деякі з них тимчасово закрили свої офіси і припинили видачу позик. Ті компанії, які продовжили роботу, зараз терплять значні збитки із-за збільшення долі прострочених кредитів.

Частка проблемних позик у банках склала 10%, а в небанківських кредитних організаціях близько 50%. У деяких МФО, які підтверджують велику кількість заявок, частка прострочених позик становить від 70%.

Існує висока ймовірність, що ці борги не будуть повернуті позичальниками. Тому кредитні організації повинні придумати реальний вихід з цієї ситуації. За прогнозами експертів, для повного відновлення фінансової стабільності цим МФО може знадобитися не менше двох років.

Прийнятий законопроект від 16.06.2020 року забороняє банкам і кредитним організаціям штрафувати боржників. Дія закону поширюється на час карантину, а також ще на місяць після його закінчення. 

Цей закон спростив життя позичальникам, які не можуть в цей складний час сплачувати заборгованість за кредитом. Водночас для МФО це створило додаткові проблеми, у яких і так складне фінансове становище. Більшість позичальників неправильно зрозуміли суть закону.

Він не передбачає списання нарахованих відсотків по кредитах, а лише надає право на отримання кредитних канікул. Закон не поширюється на іпотечні та споживчі кредити, надані фізичним особам.

Що очікує МФО після пом'якшення карантину?

Згідно зі статистичними даними, які надані сайтом foxycredit.com, ситуація поступово стабілізується. У порівнянні з квітнем у червні кількість відвідувачів сайту збільшилася на 14%, а користувачів, які оформили позику на 10%. Це позитивна динаміка, позичальників цікавлять короткострокові кредити в сумі до 15 тисяч грн. строком до двох місяців.

Ще одним позитивним фактором є збільшення кількості МФО, які відновили видачу безвідсоткових кредитів під 0,01% для нових клієнтів. Перед початком карантину їх число становило 23 компанії, у квітні тільки 6, а на початку червня вже 18. Згідно інформації Interfax, зниження облікової ставки Національним Банком повинно сприяти зростанню попиту на споживчі онлайн кредити. 

Для відновлення діяльності мікрофінансовим організаціям пропонується кілька шляхів. Слід більш ретельно перевіряти платоспроможність потенційних позичальників, збільшити процентну ставку для компенсації ризику по прострочених позиках, ввести бонуси та заохочення тим клієнтам, які не допускають прострочень. Перед тим, як відправити заявку на кредит, слід оцінити свої сили, щоб не зіпсувати свій кредитний рейтинг.