Переваги крапельного зрошення

В умовах посушливого клімату або недостатньої кількості опадів питання додаткового зволоження грядок більш ніж актуальне. Саме тому все більше затребуваними стають системи крапельного поливу.

Їх застосування дозволяє при цілком доступних вкладеннях досягти максимального ефекту, забезпечити рівномірний, нормований і регулярний полив сільськогосподарських насаджень. А вигідно придбати надійні ефективні системи крапельного поливу пропонує інтернет магазин сантехніки АКВАВІН. Тут же ви зможете замовити якісну сантежніку, і все необхідне для монтажу систем опалення і водопостачання. 

Винаходу способу крапельного поливу ми зобов'язані ізраїльським фермерам, які в 70-х роках минулого століття виявили, що точкова подача води до кореневої системи рослин дає більш вагомі прирости врожаю, ніж поверхневе дощування. Сьогодні цей метод зрошення широко поширений в країнах Близького Сходу, Ізраїлі та інших регіонах, де кожна крапля води, без перебільшення, на вагу золота!

Що необхідно для організації крапельного поливу

Якщо ваша ділянка невелика або потрібно організувати зрошення для невеликого парника чи теплиці, то зверніть увагу на готові набори для краплинного поливу, до складу яких входять всі необхідні комплектуючі, а також інструкція зі схемами монтажу. Зібрану систему підключають до ємності, встановленої на узвишші або до центрального водопроводу і додатково обладнають фільтром тонкого очищення.

Для середніх і великих господарств елементи системи купуються окремо. Вам знадобляться:

  • Краплинні стрічки і трубки. Поставляються в намотках метражем від 50 до 4000 м. При цьому важливо враховувати, що стрічка характеризується товщиною стінки близько 0,2 мм і завжди поставляється з вбудованими на однаковій один від одного відстані емітерами (крапельницями), які бувають жорсткими або інтегрованими. Трубка щільніша (стінка до 1 мм), буває «сліпою» (без крапельниць) або з вбудованими крапельницями;
  • Магістральний шланг: шланг з високою пропускною спроможністю діаметром від 32 до 50 мм, в якому з заданим кроком просвердлені отвори діаметром 15 мм для підключення стрічок або трубок;
  • Підвідний шланг: з'єднує магістральний шланг з джерелом водопостачання;
  • Фурнітура для крапельної стрічки і трубки: крани, заглушки, фітінг-стартери, гумки ущільнювачів для з'єднання крапельних стрічок і трубок з магістральним шлангом або між собою;
  • Фільтр тонкого очищення: необхідний для запобігання забруднення емітерів важко розчинними у воді частинками;
  • Редуктор для зниження тиску. Використовується в разі підключення системи до насоса для подачі води з свердловин, колодязів, водойм, щоб не допустити перевищення тиску в крапельної стрічці понад 1,5 Bar.

Переваги крапельного поливу

Крапельний автополив заснований на мікрозрошенні. При цьому вода подається безпосередньо на прикореневу зону, де розподіляється вертикально вниз і горизонтально, а обладнання дозволяє регулювати інтенсивність і щедрість поливу. У комплексі це:

  • мінімізує ймовірність опіків і захворювань рослин, так як волога не потрапляє на листя;
  • оптимізує рівень вологості грунту, що попереджає поява коркоподібного шару після висихання грунту;
  • дозволяє забезпечувати рослини водою навіть при активному сонці, що при традиційному поливі викликало б опіки і загибель;
  • дає можливість більш ефективно застосовувати добрива і комплекси з препаратів системної дії, що скорочує популяцію шкідників;
  • сприяє збільшенню врожайності і зниженню бур'янів, адже вода буде розподілятися безпосередньо в ризосфері вирощуваних культур і створювати їм більш комфортні умови для розвитку кореневої і наземної систем. Паразитуючі види, навпаки, за відсутністю цілющої вологи поступово почнуть гинути природним способом, що дозволить відмовитися від застосування гербіцидів.

До того ж, комплекси крапельного зрошення відносяться до систем низького тиску, що робить їх ідеальними для застосування в будь-яких домашніх і агропромислових умовах.

Більш того, незначний тиск апріорі:

  • виключає ймовірність аварій і надмірного перезволоження грунту. Це дає можливість залишати такі установки без контролю на тривалий період, включаючи і нічний час, яке є найбільш підходящим для поливу в літній сезон;
  • мінімізує трудовитрати. Щоб система працювала досить запрограмувати контролер, інше обладнання виконає все само. Але навіть, якщо у вас встановлені примітивні крапельниці, ви не витрачатиме час на ручний полив, перенесення важких шлангів і переустановку дощовиків. Знову-таки, відсутність бур'янів і паразитів дозволить більш раціонально розподіляти час і сили.