Системи очищення води: як не помилитися з вибором

Уважне ставлення до якості води, яка використовується для приготування їжі, особистої гігієни і побутових потреб - питання, яке необхідно вирішувати для збереження здоров'я. Системи очищення води необхідно застосовувати як в міських, так і в заміських умовах.

З чого ж почати і яка система буде оптимальна в вашому конкретному випадку? Відповіді - в нашій статті, а в інтернет-магазині https://akvo.com.ua/for-penthouse ви зможете замовити найоптимальніший варіант системи очищення води для вашого дому. 

Як вибрати систему очищення води

Згідно статистики приблизно 20% міських водопроводів в Україні не відповідають санітарно-епідеміологічним вимогам. У приватних будинках, де шлях від джерела води до дому коротший, а труби замінити простіше, споживач отримує воду зі свердловини або колодязя. Така вода може бути каламутною, бурою, мати неприємний запах, містити високі концентрації мінеральних і органічних домішок.

Як в міських, так і в заміських умовах вирішення питання водоочистки починається з хімічного аналізу води. Далі система вибирається за такими параметрами:

  • Ступінь очищення. Дані аналізу покажуть, які фільтри і в яких кількостях вам будуть потрібні. Як правило, потрібне багатоступеневе очищення для позбавлення від цілого ряду домішок.
  • Необхідний ресурс роботи. Середній термін роботи картриджів у фільтрах - 1 рік. Однак при високій забрудненості води ресурс може вироблятися раніше. Крім того, в складних фільтрах зворотного осмосу ресурси роботи різних комплектуючих мають різну тривалість: для попередніх фільтрів та мінералізатора це півроку, для мембрани - два.
  • Продуктивність. Зі звичайного водопровідного крана вода ллється з продуктивністю 0,2-0,6 кубометрів на годину. Відповідно, продуктивність системи очищення повинна бути не менша за цей показник, помноженого на кількість кранів, які вона обслуговує.
  • Витрати води. Система повинна забезпечувати споживачів чистою водою з розрахунку від 125 до 250 л на добу на одну людину.
  • Особливості догляду. Технічне обслуговування системи зводиться до її очищення від накопичуваних забруднень. Складні системи, що працюють з високим навантаженням, вимагають професійного чищення раз в 3 місяці, прості системи можна чистити самостійно раз в 6-12 місяців. Крім того, періодично потрібно міняти картриджі і ультрафіолетові лампи, якщо вони є.
  • Габарити і конструкційні особливості. Найпростіші фільтри-насадки встановлюються на водопровідний кран. Наступними за складністю є фільтри, які ставляться під раковину. Найбільші - магістральні фільтри з кількома ступенями очищення, що представляють собою послідовно з'єднані колони висотою 1,5-2 метра. Їх встановлюють на стаціонарне або мобільне основу.

Очищення води: особливості системи і принципи роботи

Для очищення води за містом, де воду беруть з свердловин і колодязів, застосовуються магістральні фільтри, які вбудовуються в систему водопостачання. Вони забезпечують очищення води від механічних, хімічних і біологічних забруднень.

  • Найпростіший фільтр-картридж, що дозволяє домашньому водопроводу працювати без збоїв, - сітчастий фільтр грубої очистки. Він затримує механічні забруднення, в результаті чого вода стає менш каламутною, але по хіміко-біологічного складу вимагає тонкого очищення. Такий фільтр може бути самопромивним або вимагати періодичного промивання вручну. Грубе очищення - це програма-мінімум, яка повинна виконуватися завжди.
  • Тонке очищення може складатися з різних ступенів: зниження кислотності, пом'якшення, хімічного і біологічного очищення. За тонку очистку відповідають фільтри-картриджі з різними наповнювачами для різних ступенів. Наприклад, для пом'якшення води в якості наповнювача використовують іонообмінні смоли.
  • Ультратонке (фінішне) очищення здійснюється за допомогою фільтра зворотного осмосу, мембрана якого може мати пори різного діаметра, але вимірюваного частками мікронів (мкм). Також система може бути доповнена можливістю знезараження води за допомогою ультрафіолетового опромінення.

Системи очищення водопровідної води: варіанти для квартири і офісу

Тут можливі два виходи: використання фільтрів-глечиків або установка проточних фільтрів.

Фільтр-глечик - це всім знайомий пластиковий глечик з кришкою-приймачем води, в яку вкручується фільтруючий картридж. В кришку заливають водопровідну воду, вона просочується через фільтр, і після цього стає придатною для пиття. У цього методу очищення води є ряд недоліків - перш за все, тривалість і маленькі обсяги. Фільтр-глечик може бути скоріше додатковим підручним засобом, ніж основним рішенням проблеми.

Проточний фільтр очищає воду, що йде з-під крана безперервним потоком. Часто він має вигляд насадки на кран. Встановити його можна за кілька хвилин, не маючи спеціальної підготовки. Однак такий фільтр по продуктивності зіставимий з фільтром-глечиком: для наповнення склянки води потрібно чекати близько хвилини. Тому перевагу слід віддавати стаціонарним фільтрам.

Як і у випадку з очищенням води з свердловин, використовується відразу два-три типи проточних фільтрів: сітчастий для грубої очистки, картріджний для основного очищення і, при необхідності, зворотного осмосу для тонкого очищення. Картріджний фільтр може мати кілька ступенів очищення, що послідовно позбавляють воду від механічних і зважених домішок, активного хлору і хлорного запаху, високо- і низькомолекулярних органічних сполук. У деяких випадках достатньо одноступінчастого фільтра-помягчувача.

Проточні фільтри для квартири встановлюються під раковиною, в санвузлі і на кухні. Для офісів зручний варіант проточного кулера - пурифайєр (диспенсер). Це автомат з виробництва питної води. Зовні він схожий на кулер, але підключається до водопроводу, що позбавляє фірму від необхідності постійно замовляти воду в пляшках і десь складувати порожню тару.