"Правильний" саджанець: на що звернути увагу при покупці дерев і кущів

Сад може стати предметом вашої гордості і заздрості сусідів. Або - джерелом нескінченних турбот і глибокого розчарування. Тому хочеться застерегти від помилок на самому початку шляху.

Восени, до настання стійких морозів, багато садівників займаються закладкою або оновленням саду. Зимостійкі сорти плодових дерев і деякі чагарники висаджують з кінця вересня до середини жовтня в заздалегідь підготовлені посадкові ями.

Але навіть дотримання всіх агротехнічних вимог не гарантує успіху, якщо ви купите хворобливі, слабкі або просто невідповідні для вашої ділянки саджанці. Такого з вами не станеться, якщо ви скористаєтесь вигідними пропозиціями інтернет-магазину ДоброДар, який пропонує найвищої якості саджанці декоративних, плодово-ягідних дерев, кущів, а також насіння овочів, квітів. 

Які ж чинники потрібно враховувати для того, щоб правильно вибрати саджанці плодових дерев для вашого саду?

5 ознак поганого деревця

  • Рослини продаються на ринку або в переході. Повірте, нічого хорошого ви там не знайдете. Суцільний обман! Заявлені сорти майже ніколи не збігаються з реальністю. І самі рослини жахливої ​​якості. А часто і зовсім мертві. Купуйте тільки в перевірених розплідниках і садових центрах.
  • На товар немає документів. Якість будь-якого посадкового матеріалу має бути підтверджено сертифікатом. Немає його - розвертайтеся і йдіть!
  • Коренів мало або вони хворі. Наприклад, у них лущиться кора (ознака підмерзання) або є потовщення (це хвороби). У хорошого саджанця корені повинні бути потужні, цілі, пружні з безліччю дрібних корінців.
  • Пошкоджена кора. Якщо на ній є рани або вона зморщена - рослина, швидше за все, загине. Кора повинна бути гладкою і чистою.
  • Деревця старше двох років. Іноді в продажу можна зустріти чотирьох- і навіть п'ятирічні саджанці. Високі, статні. Просто красені! Але ось приживаються вони дуже погано і довго хворіють.
  • Найкращий саджанець повинен бути одного року від роду. Висота його - 0,7 - 1 м. Діаметр стовбура - не менше 1 см. Довжина кореневої системи - 20 - 30 см. Дворічки - теж непоганий варіант. Його висота повинна бути близько 1,5 м, а коріння - довжиною 30 см.

Прикмети хорошого куща

Саджанці ягідних рослин повинні мати кілька скелетних здерев'янілих пагонів довжиною 15 - 20 см і, найголовніше, безліч коренів. Розвиненою мочкою зазвичай відрізняється чорна смородина. А ось у червоної та у агрусу вона слабша. Але все ж корінців багато! А не один-два.

Як зберегти юні дерева

Пагони молодих рослин, як правило, прекрасно переносять зими. А квіткових бруньок, які часто вимерзають, у «молоді» ще немає. Тому головне завдання садівника - утеплити коріння. Це найвразливіше місце у підростаючого покоління.

Роблять це так: після листопаду прямо по опалому листю розкладають перепрілий гній шаром 20 - 30 см. Причому не впритул до стовбура, а по всьому пристовбурному колі. Поверх органіки насипають шар стружки - теж 20 - 30 см.

Коріння молодих дерев під таким укриттям ніколи не замерзнуть, навіть якщо температура опускається до - 40 ° С. Але це далеко не вся користь.

Опале листя під такою шубою не просто розкладається, а ще й знезаражується. Шкідники по весні через таку товщу органіки не в змозі вибратися на поверхню і гинуть. В результаті деревця ростуть здоровими.

Гній же поступово розкладається, і ранньою весною рослини відразу отримують легкодоступний азот. Причому корисні речовини вивільняються з органіки поступово, і їх молодим рослинам вистачає на все літо! Тобто протягом сезону підгодовувати сад не треба, а це економить і сили, і час.

До речі, перепрілий гній - найкраще добриво для плодових і ягідних культур. У його склад (на 10 кг) приблизно входить: азоту - 50 г, калію - 40 - 50 г, фосфору - 25 - 30 г, кальцію - 40 - 70 г, магнію - 10 - 60 м А це повний набір того, що необхідно рослинам для нормального розвитку.

І що ще радує, під таким шаром присипки практично не ростуть бур'яни. Укутувати коріння гноєм і тирсою можна навіть по першому снігу.

По матеріалам: https://dobrodar.ua/