Травертин - вишуканий дух старовини у вашій оселі

Якщо запитати будь-якої людини що таке травертин, навряд чи хто дасть правильну відповідь крім тих, хто займається будівництвом або має хоч якесь відношення до будівельної сфери.

Отже, травертин - будівельний матеріал, що відноситься до породи туфів. Він застосовувався в будівництві ще за часів стародавніх римлян. Настільки міцним є травертин, можна судити по тому факту, що Колізей і Палац Правосуддя в Римі, собор СВ. Петра, розташований у Ватикані і багато інших будівель, були використані з його застосуванням.

Але це далеко не всі переваги цього воістину дивовижного матеріалу, створеного самою матінкою-природою, і ви їх гідно оціните, замовивши на сайті http://kievstone.com.ua/pos.php?id=20 київського салону натурального каменю «KievStone» вишукану шліфовану колекцію турецького травертину.

Особливості матеріалу

Травертин є перехідною формою між вапняком і мармуром. Але, щоб подібна метаморфоза сталася, необхідно створити тиск на певний період. Наприклад, якщо дуже добре придавити Палац Правосуддя в Римі, то вже через пару тисячоліть травертин перетвориться в мармур. До складу матеріалу входить і карбонат кальцію у вигляді арагоніта.

Структура матеріалу залежить від того, в якому місці сталося його утворення. Якщо в водоймах перебувала стояча вода, то порода з'являлася монолітна і цільна, а ось близькість водоспадів і сильні течії формували пористі камені, які ще називають губчастими. Причому, пористість породи залежить не тільки від руху води, але і від того, що в ній знаходиться: присутність листочків, скелетів риб, черепашок, водоростей роблять матеріал ще більш пористим.

Характеристики

Найголовніше, що можна сказати про травертин, це його екологічна чистота. Власне завдяки цьому вкупі з естетичною привабливістю йому вдається набувати все більшої популярності.

Крім того, до плюсів можна віднести:

  • Вологостійкість. Пори, які можна побачити на поверхні, не ведуть всередину, тому волога не може проникати глибоко і руйнувати матеріал зсередини при низьких температурах.
  • Стійкість до температурних перепадів.
  • Міцність. Причому, якщо відразу матеріал виявиться не дуже міцним згодом, при взаємодії з повітрям, він починає ущільнюватися. Власне цією властивістю і пояснюється факт існування древніх споруд з цього матеріалу. Крім того, міцність залежить і від кольору каменю - чим він темніший, тим більш стійкий до різних впливів. Наприклад, коричневий травертин по міцності можна порівняти з мармуром, зате покриття з нього підлоги або тротуару, обійдеться набагато дешевше.
  • Практичність - поверхня подібної обробки є абсолютно не слизькою.
  • Обробляти цей камінь легко, також не повинно бути ніяких проблем з укладанням.
  • Естетичність.
  • Вогнестійкість. 
  • Завдяки наявним всередині порам цей камінь має відмінні показники тепло- і звукоізоляції.

 

Сфери застосування травертину

Не дарма сьогодні травертин став більш затребуваний, ніж той же мармур. А все тому, що, використовуючи цей матеріал можна:

  • Створити більш теплу і затишну обробку при внутрішніх роботах.
  • Використовуючи травертин для зовнішньої обробки, звести будівлю під старовину.
  • Піддати матеріал спеціальній обробці для підвищення водонепроникності і застосовувати його для створення різних елементів ландшафтного дизайну - арок, прикрас, фонтанів і багатьох інших деталей.