Роторна чи сегментна: вибираємо косарку

Косити траву можна по-різному. Хтось із власників приватних будинків воліє звільняти свою ділянку від бур'янів (тут добре підійде мотокоса). Хтось - навпаки, бажає залишити гарний, доглянутий газон (сотні газонокосарок до ваших послуг).

А як бути тим, у кого в розпорядженні невелика ферма з домашніми тваринами, для яких потрібно постійно заготовлювати кормові? Тут, звичайно ж, не обійтися без спеціалізованої техніки - міні-тракторів, косарок, сіноворушилок і т.д.

До речі, якщо вам потрібна надійна косилка роторная для мотоблока, скористайтесь вигідними пропозиціями від інтернет-магазину zmz.co.ua. 

Тонкощі заготівлі сіна або чому потрібна спецтехніка

Ніхто не стане сперечатися, що заготівля сіна - важливий процес. З технологічної точки зору. Так, далеко не будь-яка трава підійде для тварин. Наприклад, в серпні косити її вже марно.

Добре підходить дозріла липнева трава. Однак, щоб вона не зіпсувалася, її треба вчасно скосити, укласти тонким шаром, постійно ворушити, після чого транспортувати до потрібного місця і правильно організувати її зберігання.

Та все це неможливо без спецтехніки та обладнання. І якщо з технікою все простіше, то з вибором обладнання є свої складності. Зокрема, це стосується вибору косарки. Розглянемо докладно два популярних їх виду.

Сегментні косарки

Принцип роботи такого обладнання досить просто зрозуміти. Все, що потрібно - це поглянути на його ріжучу частину. Сегменти (або «зуби») ходять з одного боку в інший, поступово зрізаючи стебла, що потрапляють в простір між ними. Серед переваг можна відзначити:

  • ефективний зріз будь-якої трави під корінь;
  • її зручне укладання тонким шаром.

Роторні косарки

Система такої косарки складається з двох своєрідних дисків з ножами, що обертаються один на проти одного. Єдиним недоліком такого обладнання є більш товсте укладання трави. Тобто після цього її необхідно буде ворушити.

Однак є і перевага - менша чутливість до захаращеності території.

Немає єдино вірної відповіді на питання, яка з косарок краще. Вибирайте обладнання, яке підійде індивідуально вашим потребам. А при необхідності завжди можна проконсультуватися з фахівцем.

Коли косити

Косовицю здійснюють в основному з березня по жовтень. Частота косіння газонів - дуже дискусійне питання. Деякі вважають, що два-три скошування в рік досить для газону. Особливо це стосується газонів з природними видами злакових трав. Рідкісне скошування дозволяє їм висіяти насіння і відновлювати трав'яний покрив.

Якщо ж газон сформований зі спеціальної суміші газонних трав, то косити можна набагато частіше. Це стимулює розвиток дернини злаків і розмноженню їх вегетативним способом. Навесні і влітку, коли інтенсивність росту трави висока, можна косити один раз в тиждень. Це в умовах достатньої вологості. У періоди посухи косити траву часто не рекомендують.

Ніколи не косіть мокру або морозну траву, так як це може пошкодити газон і ущільнити грунт. Зачекайте до того дня, коли газон висохне або розморозитися, або перенесіть стрижку на інший день.